"Некерованих звільняють": Сергія Горбатюка розрахували із прокуратури.

 

Начальника управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка, котрий керував розслідуванням справ про злочини проти учасників Революції гідності, звільнили із прокуратури.

 

Горбатюк довідався про своє звільнення в телефонному режимі. Він має намір оскаржити рішення ГПУ в суді.

 

 

"Мені повідомили телефоном, що є наказ про моє звільнення, але документів я ще не бачив", – сказав Горбатюк аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

З його слів, офіційною підставою для звільнення є реорганізація органів прокуратури та скорочення штату.

 

Горбатюк нагадав, що минулого тижня із ГПУ звільнили чотирьох слідчих його управління. "Я подав рапорт Генпрокурору в зв'язку з цим, зазначивши, що вважаю ці звільнення незаконними", – сказав він.

 

Пан Сергій допустив, що це могло стати одним із чинників для його звільнення.

 

Із прокуратури звільнили й Олексія Донського, котрий поруч із Горбатюком найчастіше виступав із публічними коментарями щодо розслідування. 

 

Донський сказав у коментарі виданню Insider, що Генеральна прокуратура розпочала процедуру переатестації працівників. Частина прокурорів відмовилися підписувати згоду на переатестацію, вважаючи, що пропоновані зразки заяв порушують закон. 

 

"Мою заяву визнали оформленою не за тим зразком, як вимагав Генеральний прокурор. Я в своїй заяві прописав незаконність підписаного ним порядку атестації та засвідчив намір пройти атестацію на умовах та в порядку, визначених законом", – сказав Донський. 

 

"Це сама заява, де прокурор зобов'язаний надати добровільну згоду на врахування комісією анонімок, в тому числі тих, які не мають офіційного підтвердження", – зазначив Донський.

 

Адвокати сімей Небесної сотні розкритикували звільнення Горбатюка і Донського.

 

"Найбільш незалежних (читай — некерованих) слідчих та прокурорів в новому ОГП не вітають? Чи це такий план із переведення в інше місце? Багато питань виникає... Є ризик того, що розслідування злочинів в період Майдану, в тому числі вбивств героїв Небесної сотні, на цьому припиняється", – заявив адвокат Павло Дикань.

 

23.10.2019