На виборах мера Кишинева лідирує промосковський соціаліст.

Питання вирішиться у другому турі через два тижні.

 

 

Про те, що доведеться проводити другий тур виборів мера Кишинева, свідчать попередні результати обробки 99 відсотків (305 з 307) протоколів першого туру, який відбувся у неділю, 20 жовтня. 

 

Кандидат від проросійської Партії соціалістів Республіки Молдова Іон Чебан набирає 41,30 відсотка голосів. Його основний конкурент – Андрій Нестасе, лідер проєвропейської правої «Платформи Гідність і правда», що входить до виборчого блоку ACUM, отримує 31,01 відсотка голосів. Про це повідомив молдовський інформаційний портал IPN.md.

 

На третьому місці перебуває кандидат від колишньої правлячої Ліберальної партії, ексмер Дорін Кіртоаке. Він набрав, за попередніми даними, 10,14% голосів. Решта кандидатів здобули менше як 5%.

 

Таким чином жоден з опонентів не зміг заручитися підтримкою більш ніж 50 відсотків кишиневців, котрі взяли участь у голосуванні. Згідно з молдовським виборчим законодавством, другий тур виборів мера відбудеться через два тижні, тобто третього листопада.

 

Варто зазначити, що Партія соціалістів Республіки Молдова, головою котрої є президент Ігор Додон, перемогла й на виборах до муніципальної ради Кишинева. Соціалісти, за попередніми даними, здобувають 37,62% голосів виборців. На другому місці – ACUM з 33,27%. Треті — ліберали, 6,36%.

 

Варто зазначити, що це були перші вибори органів місцевого самоврядування Молдови, які відбулися після приходу до влади чотири місяці тому нового уряду, до якого увійшли промосковські соціалісти і проєвропейський блок ACUM.

21.10.2019