Івано-франківські депутати вимагають не продавати с/г земель.

 

Заборонити в Україні торгівлю землями сільськогосподарського призначення, дозволити передавати земельну власність прямим родичам або продавати лише державі, не дозволяти продажу землі іноземцям, а також створити державний земельний банк – з такими вимогами до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради та Кабміну виступили депутати Івано-Франківської міської ради. На позачерговій сесії сьогодні, 26 вересня, вони підтримали звернення депутатів фракції ВО «Свобода» щодо недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення.

 

 

 

У зверненні зазначено, що влада вдається до численних маніпуляцій, розповідаючи про наміри до кінця року скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення та відкрити ринок землі. Насправді ж, на переконання депутатів, «уся потуга державної пропаганди наразі кинута на те, щоби продати українську землю іноземцям – через формулу продажу “юридичним особам – резидентам України”».

 

«Суть цієї «аграрної реформи» подібна до ваучерної приватизації підприємств української промисловості. Коли всі громадяни України, які мають на руках папірці з написом «ваучер», нібито стають власниками, але фактичними господарями промисловості стали кілька олігархічних кланів. З «ринком землі» буде аналогічно: номінально – всі співвласники, а фактично власниками української землі стануть олігархи та іноземні компанії», – наголошують депутати.

 

У зверненні також наголошено, що сільськогосподарська земля в Україні – це «не просто привабливий об’єкт для інвестицій», а стратегічний ресурс, «який не підлягає відтворенню, є репродуктивною умовою життєздатності і збереження генофонду української нації, від якого залежить продовольча безпека та економічна роль України в світі». Тому узаконення торгівлі землею сільськогосподарського призначення є «прямою загрозою для її відчуження на користь олігархічного або чужоземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, в якій українці опиняться у статусі наймитів «на нашій не своїй землі», а держава втратить вплив на внутрішній продовольчий ринок».

 

З огляду на це, а також на те, що земля є об'єктом права власності українського народу відповідно до Конституції, у зверненні містяться такі вимоги до Президента, Верховної Ради та Кабміну:

 

1. Заборонити в Україні торгівлю землею сільськогосподарського призначення. Надавати її у довгострокове володіння українським громадянам із правом родинного успадкування.

 

2. Дозволити особам, які законним способом набули право власності на землі сільськогосподарського призначення, здійснювати передачу своєї земельної власності прямим родичам або продавати лише державі. Не дозволяти права власності на землю іноземцям та особам без громадянства.

 

3. Створити державний земельний банк. Розробити та забезпечити дієву реалізацію державних програм: програми стимулювання розвитку кооперативів та сімейних фермерських господарств; програми сприяння виробництву сільськогосподарської техніки з поступовим митним обмеженням імпорту техніки, аналоги якої виробляють в Україні.

 

 

Нагадаємо, як повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, уряд затвердив законопроєкт про ринок землі й передав його на розгляд до парламенту. Він зазначив, що невдовзі текст законопроєкту буде опубліковано і він мало відрізняється від опублікованого на сайті Мінекономрозвитку.

 

Прем'єр зазначив, що загальна логіка законопроєкту полягає в тому, що українську землю мають купувати українські громадяни й українські компанії. Єдиний виняток, який міститься в законі, стосується права успадкування у власність землі іноземцями. Але впродовж року вони зобов'язуються цю землю продати.

 

Другий принцип, зі слів Гончарука, полягає в тому, що ніхто не може зосередити у своїх руках всю землю. Зокрема, пропонують антимонопольні вимоги, які передбачають, що в рамках області ніхто не може купити більш ніж 15% усієї сільськогосподарської землі. Мораторій з продажу землі буде знято не одразу, оскільки існує низка ризиків і необхідних попередніх заходів.

 

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до 1 жовтня розробити законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді – скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

 

Кабінет Міністрів планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

 

26.09.2019