Кабінет Міністрів затвердив проєкт закону про ринок землі.

 

Кабінет Міністрів затвердив законопроєкт про відкриття ринку землі в Україні і передає його до Верховної Ради.

 

Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук за підсумками засідання уряду, котре відбулося в середу, повідомила аґенція УНІАН.

 

 

"Ми сьогодні затвердили перший проєкт закону на уряді, який є першим з пакету земельної реформи, і ми сьогодні подамо його до парламенту. Ще ряд законів буде подано до парламенту народними депутатами, які також доповнять цей пакет і які працюють з нами в одній робочій групі", – сказав Гончарук.

 

Прем'єр-міністр зазначив, що загальна логіка законопроєкту полягає в тому, що українська земля повинна купуватися українськими громадянами і українськими компаніями. При цім єдиний виняток, котрий міститься в законі, стосується права успадкування у власність землі іноземцями.

 

"Єдиний виняток, який у цьому законі міститься, що іноземці можуть успадковувати землю у власність, але впродовж року вони зобов'язуються цю землю продати. Це прямо написано в законопроєкті і це єдиний випадок, коли іноземець безпосередньо відповідно до цього закону має право володіти земельною ділянкою в Україні", – наголосив Гончарук.

 

Другий принцип, зі слів Гончарука, полягає в тому, що ніхто не може зосередити у своїх руках всю землю. Зокрема, пропонують антимонопольні вимоги, які передбачають, що в рамках області ніхто не може купити більше ніж 15% всієї сільськогосподарської землі.

 

Прем'єр додав, що логіка земельної реформи полягає в тому, що мораторій буде знято не одразу, оскільки існує ряд ризиків і необхідних заходів, які слід впровадити перед відкриттям ринку сільськогосподарських земель.

 

"Перше – навести порядок у Держкадастрі. Сьогодні ми зробили перший крок для цього. Я сподіваюся, що впродовж наступних десяти днів ми проведемо конкурс і виберемо сильного менеджера, який наведе там порядок", – зазначив Гончарук.

 

Він також наголосив на необхідності надання доступу українським фермерам до дешевих фінансових ресурсів. "Нам потрібно зробити так, щоб через рік у фермера, у власника землі, умови були не гірші, ніж у іноземців, які заходять в Україну. Це завдання непросте, у нас вже готові додаткові законопроєкти, які ми допрацьовуємо з народними депутатами", – повідомив він.

 

23 вересня Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оприлюднило проєкт закону про ринок землі для громадського обговорення.

 

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до 1 жовтня розробити законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді – скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

 

Кабінет Міністрів планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

 

26.09.2019