Королева підписала закон, який забороняє Brexit без угоди з ЄУ.

Проти його ухвалення категорично виступав прем’єр-міністр Борис Джонсон.

 

 

Королева Великої Британії Елізабет II в понеділок, дев’ятого вересня, підписала закон, який повинен позбавити британський уряд права здійснити жорсткий Brexit без схвалення законодавців. Документ також передбачає, що британський уряд повинен намагатися досягти нової угоди з ЄУ на засіданні Європейської Ради 18 жовтня. А якщо цього не вдасться, то прем'єр-міністр повинен попросити Брюссель про відтермінування Brexit до 31 січня 2020 року.

 

Ухвалення цього закону нижньою палатою британського парламенту шостого вересня стало можливим завдяки демаршу низки депутатів Консервативної партії. Цей демарш вартував їм членства в урядовій партії. Через два дні документ схвалила і Палата лордів.

 

Тим часом у понеділок про намір зрезигнувати зі своєї посади повідомив спікер Палати громад Джон Берков (John Bercow). Він збирається зробити це до 31 жовтня. Про таке повідомила телерадіокомпанія ВВС. Берков був спікером з 2009 року, в останні роки прихильники Brexit критикували його за недостатню неупередженість.

 

Окрім того, того ж таки дев’ятого вересня парламент відправляється в п'ятитижневі примусові вакації, які, на думку експертів, мали б допомогти Борисові Джонсону здійснити жорсткий Brexit. Однак парламент, ухваливши згаданий закон, запобіг такому розвитку подій.  

09.09.2019