У Львові почали реконструкцію знищеної мозаїки Володимира Патика.

 

Сьогодні у Львові стартували роботи з відновлення (реконструкції) мозаїки «Море і риби» авторства Володимира Патика, що розміщувалася на будівлі магазину «Океан» на вулиці Володимира Великого. Про це повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

 

 

За словами Москаленка, сьогодні розпочали заміри та обстеження, дослідження конструктиву. Завтра почнуть встановлювати саркофаг (накриття). Роботи на цій стадії відбуватимуться без втручання у ґрунт, оскільки забудовнику наразі скасовано всі дозволи на будь-які роботи. Після завершення цього етапу на розгляд виконкому ЛМР буде подано пропозицію щодо видачі необхідних документів уже для роботи з конструктивом.

 

«Роботи фінансуватиме забудовник, скільки б це не коштувало. До роботи буде залучено найкращих фахівців, які працюють з мозаїкою», – зазначив Андрій Москаленко. Він додав, що сьогодні на зустрічі представник власника вкотре визнав відхилення від проєкту, внаслідок якого мозаїку було зруйновано.

 

Роботи координуватиме син автора мозаїки Володимира Патика – Остап Патик. Нагадаємо, він уклав із забудовником відповідну угоду про наміри, а забудовник зобов’язався не вести жодних будівельних робіт, поки не відновить стіни.

 

Нагадаємо, 18 липня ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» зруйнувало відому мозаїку авторства Володимира Патика.

 

19 липня виконком Львівської міськради на позачерговому засіданні скасував містобудівні умови й обмеження для проєктування об’єкта будівництва на реконструкцію ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» будівлі магазину «Океан». Після цього міська інспекція Держархбудконролю оштрафувала забудовника на близько 90 тис. грн за те, що компанія відхилилася від затвердженого проєкту та зруйнувала стіну з мозаїкою радянського періоду, хоча не повинна була цього робити.

 

Нещодавно компанія «Ріел-Естейт Груп» пообіцяла відновити мозаїку власним коштом, а також запропонувала міській громаді частину приміщення будівлі для відкриття дитячої художньої школи.

 

До слова, вчора, 2 вересня, у Першій львівській медіатеці відбулося громадське обговорення «Що навчила ситуація з "Океаном"?». Учасники проаналізували ситуацію та обговорили подальші спільні дії. Під час обговорення компанія-забудовник публічно визнала свою вину в руйнуванні мозаїки.

 

Окрім того, під час обговорення озвучили ідею визначити 2020-й Роком культурної спадщини й офіційно затвердити концепцію заходів. Також має бути створено галерею творчості Володимира Патика, яка дала б змогу трансформувати прецедент зі знищенням мозаїки у вирішення конкретних містобудівних питань.

 

Учора ж до музею «Територія терору» перевезли за кошт компанії-забудовника третину іншої мозаїки Володимира Патика – тієї, що була розміщена на паркані колишнього заводу «Кінескоп» (вул. Героїв УПА, 73) та яку вдалося зберегти.

 

Історична мозаїка символізує науково-технічний прогрес, частину її було знищено під час будівельних робіт, а частину збережено й передано на баланс музею «Територія терору».

 

 

Так виглядала ця мозаїка до та після початку робіт.

 

Із вересня в місті розпочинають низку публічних обговорень щодо юридичного вирішення та просвітницьких заходів, щоб унеможливити руйнування й пошкодження культурної та історичної спадщини. А в четвер, 5 вересня, о 19:00 в управлінні охорони історичного середовища ЛМР відбудеться обговорення переліку історичних мозаїк і логістики їхнього збереження – перед затвердженням на виконкомі.

 

Нагадаємо, 2 серпня цього року виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення «Про збереження історичних мозаїчних творів на території м. Львова». На його виконання управління охорони історичного середовища ЛМР узагальнить інформацію та складе перелік мозаїчних творів, який розмістять на Порталі відкритих даних. Замовники будівництва і відповідні структури міської ради мають враховувати цю інформацію під час видачі дозвільних документів на ремонтні роботи. Також управління охорони історичного середовища має подати пропозиції до міського бюджету Львова та виступити замовником проведення ремонтних робіт мозаїчних творів, які перебувають у незадовільному стані.

 

03.09.2019