У Львові з'явився музей Володимира Патика

 

Відкриття у Львові нового музею, присвяченого творчості видатного художника-модерніста, дослідника української історії та етнографії Володимира Патика, приурочили до 33 річниці Незалежності України.

 

 

Patyk.museum розташований за адресою вул. Матейка 4, цей унікальний виставковий простір вшановує життя та художній чин одного з яскравих представників українських митців XX століття.

 

 

У музеї представлена велика колекція творів майстра, від найвідоміших картин до маловідомих ескізів та особистих артефактів. Відвідувачі зможуть простежити розвиток авторського стилю — від ранніх експериментів до вже сформованих і визнаних робіт.

 

 

Володимир Патик (1926-2016) — український живописець, графік, пейзажист, майстер натюрморту. Почесний громадянин Львова — міста, якому митець присвятив десятки своїх найкращих робіт.

 

 

Під час відкриття музею представили інтерактивну експозицію, яку становлять понад 100 графічних творів, ескізів, архівів та особистих речей Володимира Патика, — їх музею передала Володимирова дружина Романа Патик. У межах заходу також відбулася презентація короткометражних сюжетів про життя і творчість митця.

 

 

Як зазначив голова правління ГО “Західноукраїнська спілка музеїв” Ігор Тимець, "Музей В. Патика" став іще одним новим цікавим відділом, створеним працівниками КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" і командою однодумців.

 

 

“Від ідеї, яку ми презентували в травні 2023 року і до 23 серпня 2024 року, пройшло не так багато часу. Ідея полягала в тому, щоб зробити новий сучасний інтерактивний музей В. Патика у Львові. Ми запропонували проєкт в якому картини на стінах будуть оживати, домальовуватися і ніби переносити нас у світ художника. Це зачаровує і заставляє по-новому дивитися на твори митця. На початку проєкту група однодумців розпочала роботу з пошуку приміщення та створення концепції музею. А далі, впорядковувалося та ремонтувалося приміщення. Нам було передано в оренду частину вілли Пінінського. Рік часу тривали ремонтні роботи та оформлялися документи.

 

 

У 2024 році ми розпочали роботи з побудови експозиції, створення мультимедійного контенту і реставрації прекрасного холу. Наша команда збільшилася і зміцніла, до неї доєдналися Павло Гудімов, Роман Яців, Андрій Клімашевський, Олена Хазова, Михайло Лабойко, Лариса Караваєва, Богдан Дзюнько, Олег Кіндратєв і, звичайно, були ми: Марта Пиріг та Ігор Тимець, Ірина Гаврилюк, Іван Собко, Андрій Білоус, Юрій Холод. Особливе місце в нашій команді посідала чудова група реставраторів під керівництвом Василя Карпіва, а також реставратори Львівського фахового коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша, які реставрували чудові барельєфи вілли Пінінського.

 

 

А далі була важка робота, коли на проєкт, який мав би реалізовуватися 2 роки, дали 4 місяці. Проте, ми впоралися! Незважаючи на брак коштів, безліч перешкод і труднощів ...останні тижні це була постійна "ніч в музеї". Особлива подяка усьому чудовому колективу КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей", які ряд робіт виконали господарським способом, щоб музей В. Патика став ще однією перлиною Львівщини. І я дуже хочу, щоб Ви сказали, відвідавши музей, чи нам це вдалося...”, — розповів Ігор Тимець.

 

 

На думку музейного колеги — Богдана Тихолоза, директора Дому Франка: “Чудовий проєкт, реалізований в рекордно стислі терміни зусиллями енергійної команди — і за сприяння небайдужих людей у владі і спільноті. Це просто неймовірно, що в часі війни на культурній мапі Львова і України з'явився новий музей, та ще такого видатного художника європейського рівня, як Володимир Патик. Patyk.museum - успіхів, процвітання і вдячних відвідувачів. А Igor Tymets і команді - сили, здоров'я і натхнення. Вдячний від серця. Збираємося в гості командою Дім Франка - Franko House”.

 

 

 

Як зазначив голова ЛОВА Максим Козицький, “відбулася історична подія для Львівщини та всієї України – у Львові відкрили музей Володимира Патика. Від ідеї до цієї урочистої події ми йшли майже 1,5 року. Щиро дякую всім причетним, зокрема дружині художника, пані Ромі, яка зберегла та передала музеєві близько сотні творів свого чоловіка, кожен з яких має особливу мистецьку цінність. Це твори про Україну, її природу, про людей, яких він зустрічав на своєму шляху, про веселі і повчальні історії, які з ним траплялися. Особливої уваги заслуговує те, у яких життєствердних кольорах Патик бачив життя. Дякую Павлові Гудімову, який, опираючись на досвід найвідоміших музеїв Європи, допоміг напрацювати концепцію цього музею, завдяки якій він глибокий, сучасний та неординарний, яким був і сам пан Патик”.

 

 

Отож, цілком новий сучасний музей легендарного художника Володимира Патика діятиме на вул. Яна Матейка, 4, у приміщенні, яке належить до майна спільної власності і буде підпорядкований Історико-краєзнавчому музею м. Винник.

 

Фінансову підтримку створенню музею надали “Ми і світ”, “Благодійний Фонд Козицького” та “Фундація Володимира Патика”. Крім коштів меценатів, також залучили ресурси, виручені з продажу картин різних художників на спеціальних аукціонах.

 

 

Наразі експозиція сучасного музейного простору, створеного за зразками кращих європейських культурних установ, налічує 100 картин Володимира Патика. Вони розміщені в 4 залах і є щедрим, неоціненним даром дружини Володимира Патика Романи-Василини Патик. Вартість цієї колекції — кілька десятків мільйонів гривень.

 

Експозиція буде змінною, тож відвідувати музей Володимира Патика буде цікаво й надалі.

 

Фото: fb-сторінка Patyk.museum

26.08.2024