У Львові знищили унікальну мозаїку авторства Богдана Сойки.

 

У Львові зруйнували унікальну мозаїку авторства художника Богдана Сойки, що прикрашала інтер'єр будинку за адресою вул. Володимира Великого, 2. Про це на своїй сторінці у fb повідомив архітектор Юрій Волощак, відомий у Львові вже кілька десятків років громадський активіст, депутат Львівської міської ради першого демократичного скликання.

 

"Ще один шок! Ще одна культурна катастрофа, культурний етоцид, духоцид, мистецтвоцид — знищили найгарнішу, найдосконалішу львівську мозаїку у Львові роботи Богдана Сойки в колишній "Філателії" у вестибюлі "Союздруку" в споруді видавництва "Вільна Україна" на Стрийській.

Десь тиждень тому її збили.

А може ФБ працює як навідник для сил, спрямованих на знищення нашого духу, мистецтва, українських цінностей?
Може, це витвір злої сили?

 

 

Фото мозаїки до і після знищення зробив Юрій Волощак.

 

Знищена тепер мозаїка була створена Богданом Сойкою у 1984 році спеціально для вестибюлю "Союздруку". Вона носила назву "Інформаційний простір" і була майстерно виконана зі смальти. Новий власник приміщення (а це, за інформацією користувачів fb, приватна медична клініка) вирішив зробити ремонт і збив цей витвір мистецтва до основи, попри те, що роботу Богдана Сойки внесено до реєстру мозаїк Львівської міської ради і вона мала б перебувати під охороною щонайменше місцевої влади. 

 

Про загрозу знищення мозаїки Юрій Волощак попереджав ще в червні 2021 року:
 

...чув, як нові орендарі (чи власники) обговорювали питання майбутнього перепланування і реконструкції приміщення... Це зі слів охоронця об'єкту, у якому зараз знаходяться ремонт електроінструменту, ремонт електрогуляйног та ще якісь підприємці...

Мене схвилювала ця історія..."

Якщо цю геніальну МОЗАЇКУ спіткає доля мозаїки "ОКЕАН" Володимира Патика з групою художників, вандалізм групи нині власть імущих у Львові не залишиться не покараним громадою.

ВВАЖАЙТЕ!

Якщо ж її таки збираються усунути звідти, повідомте заздалегідь мистецьку спільноту, і перш за все Остапа Сойку. Ми перенесемо її без втрат, якщо нові власники приміщення виявляться настільки неінтелігентними, що відмовляться від скарбу.

 

Депутат Львівської обласної ради Дзвінка Калинець-Мамчур заявила, що зробить стосовно цього вандалізму відповідний депутатський запит.

 

ДОПОВНЕННЯ:
 

Перший заступник міського голови – заступник міського голови Львова з економічного розвитку Андрій Москаленко підтвердив, що мозаїка була внесена в перелік мозаїк, які підлягають захисту, тобто, попри те, що знаходиться  всередині будівлі, яка перебуває у приватній власності мала охоронний статус(п. 40 Рішення Львівської міської ради від 18.10.2019 № 975 "Про затвердження переліку мозаїчних творів на території м. Львова").

 

Він зазначив, що всі деталі – хто і як її знищив, і найголовніше – як її буде відновлювати – він оприлюднить в понеділок.

 

Але запевнив, що в будь-якому випадку:

 

1. Мозаїка має бути відновлена.

 

2. За руйнування має бути покарання.

 

30.09.2023