Володимир Патик у галереї Shum

 2 вересня о 16.00 у львівській галереї Shum на пл.Старий Ринок, 7 відбудеться відкриття виставки творів Володимира Патика, одного з найбільш яскравих явищ в історії української мистецької культури другої половини XX – початку XXI ст.

 

 

У проекті «Колір Чорний» галерея представить добірку творів у жанровому діапазоні від пейзажу та натюрморту до семантичної абстракції з яскраво вираженою інтонаційною палітрою, версіями авторської пластичної мови, композиційно-ритмічною організацією простору. Баланс між темною, драматично згущеною колірною гамою та відкритими, чистими барвами становить ту міру світовідчування, яка й сприяла появі й ствердженню феномену митця.

 

 

Домінанта чуттєвості – визначальна в ідентифікації малярства Володимира Патика, твори якого продовжують постачати глядачам чималу концентрацію енергетики та вражати пристрасним захопленням життям. В його авторській методології все рухалося навколо екзистенції – центру його світосприйняття. Тож кожна – ширша чи вужча – конфігурація його картин на численних виставках знову й знову повертає до цього вулканічного творчого ресурсу.    

  

    Жив, відчував, бачив, мріяв. Спішив схопити сутність руху в людині та в довкіллі, домагався справжності в характерологічних документаціях Краси. Лірика і драма розташувалися по одному вектору розвитку його манери письма, яка набирала необхідних об’ємів духової експресії і закріплювалася у різних жанрах і темах. Частка цього акумульованого масиву формально-образних ідей стала «смисловим екраном» і цієї виставки. 

 

    Здається, уже давно «затерлися» сліди першопричин піднесень чи боротьби, які супроводжували Володимира Патика в 1960-1990-ті роки, коли з унікальною швидкістю з’являлися – в пленері чи в тиші творчої робітні – його полотна, картони з м’якими або гострими реакціями на час та національно зорієнтовані координати цінностей. Насправді ж психоемоційна натура автора зуміла таки ствердити ту силу підсвідомого, коли форма, колір і темпераментне письмо інтегрувалися на платформі іманентності та стали позачасовими носіями його індивідуальності. Добірка представлених творів (у жанровому діапазоні пейзажу, натюрморту та семантичної абстракції) є багатою за інтонаційною палітрою, версіями авторської пластичної мови, символічного навантаження на кольорі, композиційно-ритмічної організації простору. Баланс між темною, драматично згущеною колірною гамою та відкритими, чистими барвами становить ту міру світовідчування, яка й сприяла появі і ствердженню феномену Володимира Патика як одного з найбільш яскравих феноменів в історії української мистецької культури другої половини XX – початку XXI ст. 

 

Роман ЯЦІВ                    

 

 

Виставка триватиме від 2 вересня по 15 жовтня.

01.09.2023