"Силовики" заблокували запровадження сенсорної кнопки у ВР.

 

Голова Верховної Ради VIII скликання, обраний народним депутатом від партії "Європейська солідарність", Андрій Парубій заявив про блокування силовиками процесу запуску сенсорної кнопки для голосування.

 

Про це спікер повідомив на брифінґу у вівторок у Києві, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"За 10 хвилин до того, як мало розпочатися загальне тестування, коли 450 працівників Верховної Ради готові були зайти до зали і провести це тестування, до приміщення Верховної Ради без запрошення, без офіційного попередження, без рішення суду зайшли 12 слідчих, працівників Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань. Вони зайшли в комп'ютерний центр, сказали, що проводять слідчі дії, та заблокували роботу комп'ютерного центру і дали вказівки силовим підрозділам не впускати нікого з представників апарату в зал", – розповів Парубій.

 

З його слів, інцидент відбувся 23 серпня.

 

Парубій трактує дії представників силових структур як "грубе втручання в роботу найвищого державного органу України". "Сам факт втручання силовиків у роботу найвищого державного органу свідчить про рейдерський підхід нової влади щодо Верховної Ради", – додав Парубій.

 

Зі слів спікера, керівник апарату ВР одержав "дуже цікавого листа" з підписом слідчого 2-го слідчого відділу першого управління організації досудових розслідувань Держбюро, в якому зазначено, що ДБР за оперативного супроводу департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за ст. 363 Кримінального кодексу України за фактом порушення службовими особами апарату Верховної Ради правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження сенсорної кнопки в електронній системі підрахунку голосів.

 

"Тобто факт введення використання сенсорної клавіші Державне бюро розслідувань розглядає як підставу для відкриття кримінального провадження проти працівників апарату Верховної Ради України", – сказав Парубій.

 

Він також повідомив, що під час неформальних розмов керівники силових відомств пообіцяли йому, що у вівторок, 27 серпня, ситуацію буде вирішено. "Я дуже розраховував, що це було непорозуміння... І сьогодні буде розблоковано комп'ютерний центр управління. Але, на жаль, сьогодні із самого ранку силовики знову без запрошення, без рішення суду перебувають у приміщенні Верховної Ради і фактично заблокували центр управління системою "Рада-3", – поскаржився Парубій.

 

Голова ВР такі дії оцінює як спробу перешкоджати впровадженню сенсорної кнопки для забезпечення персонального голосування.

 

Раніше лідер партії "Слуга народу" Дмитро Разумков заявив, що підготовча депутатська група доручила апарату парламенту надати інформацію про стан і готовність системи "Рада-3" до початку роботи Верховної Ради IX скликання. "Термін виконання – до вівторка, 27 серпня, апарат Верховної Ради до 12:00 надасть інформацію про підготовку системи "Рада-3" підготовчій депутатській групі", – сказав Разумков 23 серпня.

 

Разумков мав інформацію, що "сенсорна кнопка" не сертифікована і є питання, пов'язані з гарантійним терміном її використання. "Її теоретично введено 11 або 12 років тому, і я не впевнений, що ця система відповідає всім тим викликам, які стоятимуть перед Верховною Радою IX скликання. Але якщо ми говоримо про саму систему боротьби з "кнопкодавством", то це треба буде робити. Але треба буде зробити так, щоб і ВР працювала", – виправдовувався Разумков.

 

Представник голови держави у Верховній Раді Руслан Стефанчук уточнив, що технічно свій ресурс система "Рада-3" вичерпала у 2008 році й за цей період минули всі гарантії можливості голосування і технічного забезпечення. "Треба говорити про впровадження "Ради-4", для цього необхідно поставити технічне завдання, виписати всі ці речі в регламенті Верховної Ради", – мріє Стефанчук.

 

Згодом з'ясувалося, що у ролі скаржника виступив Володимир Слишинський, усунутий від виконання обов'язків першого заступника керівника апарату ВР. Він стверджує, що на нього чинили тиск через необхідність здійснити тестування сенсорної кнопки, відтак він і звернувся до правоохоронців.

 

"Я повідомив їм про те, що вже проходять дії, які, з моєї точки зору, спрямовані на вчинення злочину", – заявив Слишинський.

 

Згідно з його переконанням, запровадження сенсорної кнопки, термін гарантії якої вже минув, є незаконним.

 

27.08.2019