"Слуга народу" відтіснила інші фракції на задню лаву й взяла керівництво у 21 комітеті ВР.

 

Партія "Слуга народу" готується зайняти посади голів всіх комітетів Верховної Ради, за винятком двох комісій – у комітетах з питань свободи слова та з прав людини, деокупації та реінтеграції Донбасу. Партійна команда Володимира Зеленського також запропонувала колегам такий спосіб розподілу депутатів між комітетами, за котрого матиме одноосібну більшість у кожній комісії.

 

 

Про це повідомляє видання "Українська правда", аналізуючи підсумки засідання підготовчої робочої групи ВР. 

 

Так, "Слуга народу" пропонує опозиційним фракціям вдовольнитися позиціями заступників голови та секретарів комітетів, вважаючи, що закон змушує розподіляти між фракціями квотно не окремі посади, а керівні посади загалом.

 

"Закон передбачає участь опозиції у керівництві комітетами. І я переконаний, що за рахунок позицій перших заступників, заступників та секретарів усі фракції отримають представництво у керівництві комітетами", – сказав напередодні голова фракції "Слуга народу" Дмитро Разумков.

 

При тім у комітетах заповідається більшість "СН". "Оскільки "Слуга народу" має 60% від складу Ради, то у всіх комітетах наша партія мусить мати 60% місць, тобто більшість", – сказала заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

 

Окрім того, "Слуга народу" запропонувала такий спосіб розподілу депутатів між комітетами, котрий не дозволяє малим фракціям делеґувати до комітетів по двох своїх депутатів. "Це вимога закону – щоб фракція делегувала представників у всі комітети. Не ми цей закон писали, не нам його і порушувати", – прокоментував Дмитро Разумков.

 

Напередодні віце-прем'єрка Іванна Климпуш-Цинцадзе, обрана до нової ВР від "Європейської солідарності", обурилася тим, що "Слуга народу" лімітує чисельність депутатів у комітетах. Пані Іванну Климпуш-Цинцадзе стривожило те, що в комітеті з євроінтеграції буде всього 7 місць, а натомість у аграрному – 31. Відтак "ЄС" матиме в євроінтеґраційному комітеті лише одного депутата (планували, що партія Порошенка делеґує туди Ірину Геращенко, Марію Іонову та Іванну Климпуш-Цинцадзе).

 

 

"Це означає, що представники кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Ахтем Чийгоз не можуть вдвох працювати в комітеті з питань деокупації Криму... Це означає, що генерал Забродський – не те що вони не погоджуються, що він найкращий керівник комітету з питань нацбезпеки, – вони взагалі відмовляють генералу в праві працювати в комітеті нацбезпеки, тому що ми делегували туди двох людей", – розводив руками після засідання підготовчої групи один з лідерів "ЄС" Артур Герасимов.

 

Ще однією новинкою від "Слуги народу" у новому скликанні Ради стане розсаджування депутатських фракцій.

 

У попередніх парламентах фракції більшості намагались сісти ближче до трибуни, але завжди залишали хоч невеликий сектор попереду для фракцій меншості. Розсаджування відбувалося "променями", тобто до проходу до трибуни мали доступ всі фракції парламенту. 

 

Партія Зеленського вирішила в цю гру не бавитися. Усі передні ряди перед трибуною і президією Ради забрала собі партія монобільшості. Решта фракцій маютиь вдовольнитися місцями на задній лаві.

 

 

21.08.2019