Росія у вогні

У Сибіру вирують безпрецедентні за масштабом лісові пожежі. Неминуча екологічна катастрофа. Від американської допомоги Кремль відмовився. Можливо, біді зарадять бурятські шамани.

 

 

Близько півсотні шаманів з Бурятії, Забайкалля та Іркутської області зберуться у неділю, четвертого серпня. на байкальському острові Ольхон, щоби провести обряди, які, на їхню думку, допоможуть пролити дощі на палаючу в Сибіру тайгу. Ще раніше Кузбаська митрополія РПЦ звернулася до православних із закликом приєднатися до читання молитов проти пожеж. Двічі на добу слід читати молитви й акафіст іконі Божої Матері «Неопалима купина». Буддійські лами також заявили, що готові провести обряди з викликання дощів на палаючу тайгу…

 

Бо сподівання на людські можливості вже немає. Російським пожежникам впоратися з полум’ям ніяк не вдається – вогонь лише охоплює чимраз більші реґіони. Та й що вогнеборці здатні вдіяти  в такій ситуації? Адже ліси переважно горять у важкодоступних районах. Дістатися до джерел пожеж можна лише повітрям, але й це без сенсу – бо виявляється, що витрати на гасіння перевищують розмір евентуальних збитків. Росія, яка хоче бачити себе супердержавою, опинилася в ролі безпорадного немовляти перед стихійним лихом.

 

 

Звісно, можна було б попросити допомоги з-за кордону. Зрештою, навіть просити не треба було – адже президент США Дональд Трамп у телефонній розмові з російським колегою Володимиром Путіним сам запропонував допомогти Росії у гасіння сибірських пожеж. Але, як кажуть, у росіян власна гордість. Тож шеф Кремля гордо відмовився.

 

На знимках з кліматичних супутників NASA видно, яких масштабів досягли сибірські пожежі. Їхня площа продовжує зростати і вже перевищила 3,2 мільйони гектарів. Полум'ям охоплено Красноярський край, Іркутську область, Якутію і Ханти-Мансійський автономний округ. Фронт пожеж уже підійшов до Татарстану.

 

 

Навколишні міста й села огорнув чорний отруйний дим. Екологи застерігають, що смоґ матиме поважний негативний вплив на здоров'я людей – зростає ймовірність захворюваності і смертності. Через димову завісу припинено авіасполучення з багатьма великими містами Західного Сибіру, Уралу та Алтаю.

 

«Площа пожеж збільшилася за рахунок тривалої сухої погоди і відсутності активних заходів із гасіння більшості вогнищ, в тому числі на віддалених територіях», – пояснює речник МНС Росії Сергій Абанін. За його словами, в реґіони Сибіру надсилали прогнози МНС й Росгідромету про підвищену пожежну небезпеку, проте там не вжили достатніх заходів щодо запобігання й ліквідації вогнищ загорянь. «Зараз через це ситуація з пожежами в Сибіру, ​​на Далекому Сході і в окремих районах Уралу складається за несприятливим сценарієм», – розпачав Абанін.

 

Таке враження, що на Росію впала якась кара Божа. Адже лише місяць тому приблизно той же реґіон (Іркутська область) страждав від повені. Знову ж, безпрецедентної за масштабами – водою було затоплено близько сотні населених пунктів, кілька десятків людей загинуло.

 

Водночас, спостерігаючи за висвітленням і громадським сприйняттям останніх техногенних і природних катастроф у Росії, важко позбутися враження, що потрапляєш у радянські часи. Приблизно так висвітлювали радянські ЗМІ Чорнобильську катастрофу. І тепер кремлівська влада у найгірших традиціях радянських часів суворо дозує інформацію, намагаючись сформувати свою картину того, що відбувається. Так, ніби за вікном не ХХІ століття, немає інтернету з його альтернативними інформаційними ресурсами. Проте для того, щоб позбавити росіян альтернативи, Кремль вигадав і зараз активно реалізовує ідею з альтернативним, тобто ізольованим інтернетом – Руснетом. Відтинаючи росіян від альтернативної інформації, можна повінь в Іркутській області називати «підтопленням», масштабні сибірські пожежі – «локальними проблемами», пожежу на атомній субмарині – «штатною ситуацією». Особливо, якщо самі росіяни не особливо протестують.

 

 

А тим часом наслідки пожежі вже виходять далеко за межі Росії. Спершу мешканці Казахстану, а тепер вже й Монголії змогли відчути їх фізично – дим і чад дісталися до їхньої території. В Улан-Баторі – смоґ. Щобільше, дим від палаючих сибірських лісів уже перетнув Тихий океан, досягнувши території Аляски і Канади. Про це, знову ж таки, повідомляє NASA з покликом на супутникові знимки.

 

Природоохоронна організація Greenpeace стверджує, що лісові пожежі на сході Росії вже давно перестали бути локальною проблемою – вони перетворилися на екологічну катастрофу і можуть навіть прискорити глобальне потепління. Кіптява і попіл від пожеж осідають в Арктиці, де через це чимраз швидше починають танути крижини вічної мерзлоти – бідкаються охоронці довкілля.

 

Але в Кремлі не надто переймаються цими застереженнями. «За жодних умов смоґ зі Сибіру не зможе дійти до Москви. Це виключено. Занадто великі відстані, занадто далеко», – заспокоїв начальник ситуаційного центру Росгідромету Юрій Варакін.

 

А раз так, то Путін може собі спокійно занурюватися на батискафі у води Балтики, приймати парад у Санкт-Петербурзі з нагоди святкування дня Військово-морського флоту Росії. І від американської допомоги можна ґонорово відмовитися – Москві ж ніщо не загрожує. А Сибіру допоможуть попи, шамани й лами, головне – не втрачати віри й надії.

 

02.08.2019