Дим сибірських лісів досяг Канади. До боротьби з пожежами взялися російські шамани.

 

Дим від палаючих сибірських лісів досяг території Аляски і Канади, повідомляє NASA з посиланням на супутникові знімки.

 

 

 

 

За словами Коліна Сефтора, фахівця з вивчення атмосфери Центру космічних польотів імені Годдарда, цей дим також поширився над східною частиною Тихого океану і помітний навіть над Сієтлом. Забруднення атмосфери в цьому районі збільшують і місцеві лісові пожежі на північному заході Канади.

 

Космічні знімки, на підставі яких американське космічне агентство повідомило про поширення диму, були зроблені за допомогою встановленого на погодному супутнику Suomi NPP обладнання.

 

Про те, що дим від пожеж дійшов до Аляски, підтвердив у інтерв'ю "Комерсанту" керівник протипожежної програми "Грінпіс Росії" Григорій Куксін: "Дим, який пройшов Новосибірськ, Омськ, Томськ, Кемерово, дійшов з Сибіру до Уралу, перевалив через Урал і навіть потрапив у Поволжя. І він туди ще повернеться. Зараз його зносить на схід — він дійшов до Камчатки, і нині на Алясці можна побачити наш дим», — сказав він.

 

Якщо напрямок вітру зміниться, російські міста-мільйонники знову можуть опинитися в диму; очікують навіть, що при цьому дим може досягти Москви, подолавши 6 тисяч кілометрів: «Джерело диму, — зазначив  експерт "Грінпісу," — нікуди не поділося». Ситуація може змінитися через кілька тижнів, якщо підуть сильні дощі.

 

Нині в Сибіру горить 3 млн гектарів лісу, з них пожежники гасять лише 90 тис. га.  

 

У четвер на боротьбу з лісовими пожежами в Іркутській області та Красноярському краю за вказівкою Путіна направили спеціальний літак-зондувальник Ан-26, що має викликати штучні опади, запускаючи в хмарні системи піропатрони з йодистим сріблом.

 

Губернатор Красноярського краю, який раніше називав лісові пожежі природнім явищем, а їхнє гасіння — безглуздим заняттям, негайно подякував російському президенту.

 

Не чекаючи на добру волю Путіна, Кузбаська митрополія РПЦ звернулася до православних із закликом приєднатися до читання молитов проти пожеж: "Починаючи з 30 липня протягом двох тижнів по всій Росії два рази на добу читатимуть молитви й акафіст іконі Божої Матері «Неопалима купина». Якщо ж нема цього акафіста, то можна читати будь-який акафіст Пресвятій Богородиці".

 

На завтра ритуали по захисту сибірських лісів від пожеж запланували шамани з числа представників корінних народів Півночі. "Кожен шаман у себе вдома проведе обряд. Вже заручилися підтримкою вищих сил. Підуть дощі", – заспокоїли в Ханти-Мансійську. А в неділю, як повідомили в Міжрегіональній організації шаманів "Тенгері", півсотні шаманів зберуться на острові Ольхон на озері Байкал на тайлаган і проситимуть богів допомоги в гасінні пожеж і боротьбі з повенями.

 

Моніторинг windy.com (четвер, 01.08.2019, 18:00 київського часу)

 


Аерозольне забруднення (клікнути для збільшення)

 


Забруднення мікрочастинками до 2,5 мкм (клікнути для збільшення) 

 


Концентрація CO (чадного газу) (клікнути для збільшення)

 

01.08.2019