Дим від пожеж біля Іркутська дійшов до Європи.

 

Дим від лісових пожеж в Красноярському краї та Іркутській області у Східному Сибіру розтягся на три з половиною тисячі кілометрів на захід і досяг Казані, в Набережних Челнах та Нижньокамську концентрація пилу досягла гранично допустимої норми. Міста накрив смог. В повітрі висить запах згару. Республіканське управління з  гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища Татарстану підтвердило,  що причиною димового смогу стали сибірські пожежі, імла виникла через перенесення частинок диму.

 

 

У Сибіру і на Далекому Сході горять вже майже три мільйони гектарів лісу. У Красноярському краї загальна площа пожеж становить мільйона  гектарів, в Іркутській області – 700 тис., в Якутії — 1,2 млн гектарів. За добу площа пожеж зросла на 10 відсотків.

 

Лісові пожежі майже не гасять: економічно недоцільно — витрати на гасіння перевищують розмір можливого збитку. До гасіння пожеж приступають, якщо вони загрожують населеним пунктам або об'єктам інфраструктури.

 

Пожежі почалися через 30-градусну спеку; Мінприроди РФ повідомило, що причинами пожеж є людський фактор (36% всіх випадків), пориви вітру і поширення пожеж (34%) та сухі грози (25%).

 

Димом від лісових пожеж затягнуло кілька регіонів. Ще 22 липня шлейфи диму досягли Омської області і майже повністю огорнули Новосибірську, Томську і Кемеровської області, а також Хакасію, Алтайський край. 24 липня дим з'явився в Тюменській області, в Єкатеринбурзі та Челябінську.

 

У містах спостерігається сильне забруднення повітря, перевищено рівень максимальної разової гранично допустимої концентрації шкідливих речовин у повітрі. В Алтайському краї, на Кузбасі і та в Новосибірській області введено режим «чорного неба», який передбачає скорочення викидів промислових підприємств.

 

У Красноярську вміст зважених частинок фракції РМ2. 5 перевищував норму в два рази. У Єкатеринбурзі концентрація дрібнодисперсного пилу перевищена в 1,8 раза. При цьому експерти зазначають, що влада оперує «разовими» гранично допустимими концентраціями, а приховує перевищення накопичувальних норм.

 

Прогноз погоди показує, що в охоплених пожежами районах в найближчі тижні не очікується сильних дощів. Пожежі такого масштабу самі впливають на погоду. Коли такі розігріті маси гарячого повітря та диму здіймаються, утворюються стійкі розігріті шапки над величезними територіями, і вони починають впливати на погоду, змушуючи дощі обходити ці місця. Це може спровокувати повені в інших районах і формування стійкого антициклону над зоною пожеж.

 


Мапа пожеж із сайту сателітарного моніторингу (клікнути для збільшення)

 

26.07.2019