Влад Плахотнюк відмовився від депутатського мандата.

Ще одного відомого молдовського політика Ілана Шора оголошено в міжнародний розшук.

 

                                      Влад Плахотнюк

 

Молдовський олігарх, колишній лідер Демократичної партії Молдови Влад Плахотнюк, котрого місцева преса називала «володарем Молдови», відмовився від депутатського мандата. Про це він сам повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

«В умовах повного взяття у полон Республіки Молдова Російською Федерацією, в умовах, в яких відбулися останні політичні зміни, які вказують на захоплення росіянами через свою партію правових інститутів. Мені не потрібен імунітет держави, контрольованої Москвою. У цій ситуації я не хочу працювати в жодній державній установі, і сьогодні я склав мандат депутата в парламенті», – написав Плахотнюк.

 

Розглянувши заяву Плахотнюка, парламент Республіки Молдова під час пленарного засідання у вівторок, 30 липня, позбавив його депутатства. Відтак на одномандатному виборчому окрузі №17 у Ніспорнеському районі, де й було обрано Плахотнюка депутатом, пройдуть дострокові парламентські вибори. Про це повідомив інформаційний портал NOI.md

 

Нагадаємо, що в Молдові Плахотнюка звинувачують у спробі узурпації державної влади й корупції. Сам він таємно покинув країну та, ймовірно, перебуває зараз у Сполучених Штатах.

 

Тим часом Міністерство внутрішніх справ Молдови оголосило в національний та міжнародний розшук ще одного депутата – Ілана Шора. Бізнесмен та лідер партії свого імені ще в червні 2017 року був засуджений судом Кишинева до 7,5 років позбавлення волі через участь у справі про банківські махінації. Проте після виборів у лютому 2019 року він став депутатом парламенту й здобув недоторканість. Та після приходу до влади нового уряду в липні цього року Шор зник із території Молдови. Молдовські правоохоронці підозрюють, що він утік до України через територію Придністров'я.

 

Міністр внутрішніх справ Молдови Андрій Нестасе офіційно звернувся до уряду України з проханням допомогти в пошуках молдовського бізнесмена Ілана Шора.

30.07.2019