Скандал в Адмінсуді: НАБУ і ГПУ оприлюднили записи прослуховування.

 

Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України підготувало підозри керівництву Окружного адміністративного суду Києва. У п'ятницю співробітники ГПУ та Національного антикорупційного бюро провели обшуки в будівлі ОАСК.

 

Про це оголосив керівник управління Сергій Горбатюк під час пресконференції, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Ми підготували повідомлення про підозру керівництву Окружного адмінсуду і чотирьом суддям за фактом втручання у діяльність членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів", – сказав Горбатюк.

 

Керівник департаменту додав, що проєкти підозр направлені на підпис керівництву Генпрокуратури.

 

Директор НАБУ Артем Ситник вважає, що проти Вовка і 4 судів ОАСК зібрано достатньо доказів за фактами втручання у діяльність судів та органів влади.

 

“Ми зафіксували, що Вовк у вільному режимі може попросити працівників СБУ надати йому інформацію, чи перебуває телефон на прослуховуванні. Неприємно було бачити, що ресурси ДБР використовують для тиску на тих людей, які в силу тих чи інших причин вчиняють спротив діяльності керівництву окружного адміністративного суду”, – сказав Ситник.

 

Сергій Горбатюк та Артем Ситник під час пресконференції оприлюднили відео, змонтоване на базі матеріалів прослуховування голови скандального Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.

 

“Окружний адмінсуд приймає велику кількість рішень, пов'язаних із вищими органами держвлади, посадовими особами і багатьма сферами державного чи суспільного значення. Наразі встановлено, що фактично відбувається системне втручання в розгляд справ судами зі сторони, в першу чергу, керівництва цього суду, але не тільки в розгляд справ, а й у діяльність інших органів державної влади. У тому числі Конституційного Суду, міністерств, судів, що, за нашою оцінкою, фактично становить загрозу нацбезпеці”, – перелічив Горбатюк.

 

 

Він уточнив, що поза судовим процесом у ручному режимі судами ухвалюються рішення, тому є намір ще до завершення розслідування оприлюднити інформацію, “яку ми вважаємо суспільно значимою, щоб усі знали, як усе відбувається і що так тривати не може”.

 

Зі слів Горбатюка, керівництво Окружного адміністративного суду намагалося впливати на суддів Конституційного Суду , аби визнати неконституційними норми про люстрацію та незаконне збагачення.

 

"Слідство може говорити про вплив на окремих членів для ухвалення тих чи інших рішень Конституційним Судом. Тобто схиляння певних членів Конституційного Суду для прийняття тих чи інших рішень... Рішення пов'язані зі скасуванням незаконного збагачення і визнання незаконною люстрації", – повідомив Горбатюк.

 

26.07.2019