Суд звільнив з-під варти "беркутівця", причетного до розстрілів на Інститутській.

 

Обвинуваченому в розстрілах на Інститутській "беркутівцю" Сергію Тамтурі змінили запобіжний захід на домашній арешт. Суддя Сергій Дячук зазначив, що прокурор не довів участь Тамтури у розстрілах та використання ним зброї.

 

Про це повідомляє видання Insider.

 

 

Окрім того, як заявив суддя, на користь обвинуваченого зіграло те, що він "не приховував слідів злочину" і демонстрував гарну процесуальну поведінку.

 

Водночас, згідно з рішенням суду, четверо інших "беркутівців" залишаться під вартою.

 

Прокурор Яніс Сімонов просив суд продовжити тримання під вартою без альтернативи застави усім п'ятьом обвинуваченим: Павлу Аброськіну, Сергію Тамтурі, Сергію Зінченку, Олегу Янішевському та Олександру Маринченку. Він аргументував своє клопотання ризиком втечі обвинувачених та їхнього впливу на слідство.

 

"Не важливо, чи використовувала ця особа зброю, – вона знаходилась поруч зі своїми колегами. Суду вже надані беззаперечні докази, що саме бійці спецроти "Беркут", люди в чорній формі з жовтими пов'язками, здійснювали постріли по протестувальниках з вогнепальної зброї. На жодному з досліджених відео ми на бачили, щоб хтось із представників перешкоджав іншим бійцям вести вогонь", – сказав прокурор Яніс Сімонов.

 

Натомість усі троє захисників попросили суд не задовольняти клопотання, а також визнати тримання під вартою неналежним запобіжним заходом і обрати більш м'який захід.

 

Адвокат Янішевського Стефан Решко згадав рішення Конституційного Суду, яким той визнав неконституційним положення ч.5 статті 176 щодо безальтернативності утримання під вартою обвинувачених у держзраді та тероризмі.

 

Адвокат Ігор Ворфоломєєв вважає, що сторона обвинувачення займається збором доказів безпосередньо у залі судових засідань, "а мала це робити на досудовому слідстві".

 

Захисники обурювались, що їхні підзахисні вже майже чотири роки перебувають під вартою, і це, мовляв, фактично є для них покаранням за злочин, вину у вчиненні якого не доведено.

 

Прокурор Сімонов заперечив, вказавши, що тримання під варто є не покаранням, а лише заходом, необхідним для уникнення ризиків.

 

16.07.2019