Клімкін: Росія підготувала Президенту пастку.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін опублікував копії дипломатичних нот України та Росії з приводу утримання в неволі українських моряків у відповідь на четвергові звинувачення Президента України Володимира Зеленського. Під час брифінґу Зеленський звинуватив Клімкіна в тому, що той не узгоджує з ним свої зовнішньополітичні кроки, і що різка заява МЗС України на адресу офіційної Москви могла нашкодити процесові звільнення моряків.

 

У своєму дописі у Facebook Павло Клімкін захищає справедливість дипломатичної ноти МЗС. Він вважає, що Росія підготувала Президентові України пастку.

 

 

 

"Щоб зняти всі питання, прошу до вашої уваги дві дипломатичні ноти. Перша – російська пастка, до речі, досить примітивна, друга – наша відповідь, яка викриває приховані мотиви РФ. Хоча, чому "приховані"? Росія і не приховує, що не хоче виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Замість цього вона: а) вимагає від нас визнати, що наші моряки могли вчинити злочин, б) схиляє нас до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством, в) запрошує прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заразом і опосередковано визнати окупацію Криму", – застеріг Клімкін.

 

Міністр звернув увагу на те, що Москві для звільнення моряків і не треба громадити складні схеми – достатньо просто прийняти вольове рішення. 

 

"Росія без проблем може завершити усі внутрішні процеси, необхідні для звільнення моряків, в тому числі у рамках діючих і для нас, і для них багатосторонніх документів. Ми в курсі, що коли їм справді треба, вони цим спокійно користуються", – зазначив Клімкін.

 

Міністр закордонних справ наголосив: "пастка була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни". "На жаль, схоже, що хтось в Офісі Президента банально попався", – припустив Клімкін.

 

"Повестися на російський дипломатичний розвод – це зганьбити моряків, які вже 6 місяців перед російським судом з гідністю наполягають, що Росія не має права їх судити. А потім з покорою сподіватися, що російський суд, найгуманніший у світі, обов’язково нам їх поверне. Так, авжеж..." – розтлумачив голова МЗС.

 

Міністр підкреслив, що позиція, оформлена в українській ноті, – це позиція, "яку ми спільно з міжнародними партнерами відстоюємо з першого дня після їх захоплення".

 

Нагадаємо, на брифінґу у четвер Президент України Володимир Зеленський розкритикував міністра закордонних справ Павла Клімкіна за неузгоджену ноту, скеровану міністерством до Росії у відповідь на відмову Москви звільнити українських моряків.

 

 

"Я як Президент України дізнаюсь інформацію про наші міжнародні кроки з Інтернету", – обурився Зеленський.

 

"Я зараз кажу про ноту, яку ми отримали від Російської Федерації стосовно повернення наших моряків, та про ноту-відповідь, яку надіслало МЗС", – уточнив Президент.

 

"Я в очі... Я, Президент України, нагадую усім, особливо пану Клімкіну, – я в очі не бачив нашої відповіді на ноту РФ, бо пан Клімкін не вважає необхідним обговорювати такі питання з Президентом України. А це питання безпеки країни, питання життя наших громадян. Це все є пріоритетом кожного президента", – розгнівався Зеленський.

 

Зі слів Президента, спеціалісти і дипломати доповідають йому, що "такі дії можуть поставити під загрозу повернення наших моряків".

 

"Ми не розуміємо, і я особисто не розумію, чому, не порадившись зі мною, міністр робить твердження від України як від держави, коли це є компетенція Президента", – здивувався Зеленський.

 

Голова держави запропонував міністрові закордонних справ тепер написати дипломатичні ноти батькам полонених моряків. При цім Володимир Зеленський з демонстративним скепсисом відгукнувся про інструменти дипломатії. "Я думаю, це буде дуже цікаво для них (для батьків, – Z) – почути, прочитати. Згідно з правом, усіма законами і різними віртуозними речами дипломатії", – сказав Президент.

 

Напередодні Міністерство закордонних справ України опублікувало коментар, у котрому висловило рішучий протест з приводу невиконання Росією наказу Міжнародного трибуналу ООН з морського права про звільнення 24 військовополонених моряків та трьох суден ВМС України. Граничний термін для звільнення був 25 червня.

 

Як повідомили у МЗС, Росія відмовилася виконувати рішення трибуналу. Натомість Москва запропонувала МЗС України надати ґарантії кримінального переслідування українських моряків згідно з російським законодавством.

 

"25 червня МЗС України отримало ноту міністерства закордонних справ Російської Федерації, у якій міститься цинічна пропозиція щодо надання українською стороною письмових гарантій участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною та такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів", – ішлося в коментарі МЗС.

 

27.06.2019