Росія відмовилася звільняти моряків і запропонувала Києву підтримати їхнє покарання.

 

Росія відмовилася виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права про звільнення 24 військовополонених моряків та трьох суден ВМС України. Натомість міністерство закордонних справ РФ запропонувало МЗС України надати ґарантії кримінального переслідування українських моряків згідно з російським законодавством. Граничний термін для звільнення моряків, визначений трибуналом, минув 25 червня.

 

 

МЗС висловило рішучий протест з приводу невиконання Росією наказу трибуналу.

 

"25 червня МЗС України отримало ноту міністерства закордонних справ Російської Федерації, у якій міститься цинічна пропозиція щодо надання українською стороною письмових гарантій участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною та такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів", – ідеться у коментарі МЗС.

 

Міністерство закордонних справ вимагає від РФ виконати наказ трибуналу "без будь-яких подальших умов" і звертає увагу на те, що для звільнення українських військовиків "достатньо наявних у російському законодавстві механізмів, а також існуючих багатосторонніх міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та Росія".

 

Міністр Павло Клімкін наголосив, що Україна вимагає виконати наказ негайно. 

 

"Росіяни намагаються змусити нас визнати судове переслідування, яке ведеться проти наших моряків, а опосередковано і окупацію Криму, і навіть вимагають діяти відповідно до кримінально-процесуального законодавства РФ. Так не буде", – прокоментував Клімкін у Facebook.

 

Заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль вважає, що для Росії "це гра, в якій людські долі є тільки розмінною валютою". Мета цієї гри наразі – змусити нас добровільно відмовитись від наказу і фактично визнати право РФ карати наших військових моряків на власний розсуд, позбавивши їх та Україну імунітету”, – зазначила пані Зеркаль.

 

"Наша відповідь проста – якщо Росія хоче врегулювати ситуацію, то має просто і без додаткових умов чи "гарантій" виконати наказ трибуналу", – наголосила заступниця глави МЗС України.

 

Зеркаль зазначила, що українська сторона готова до конструктивної роботи щодо виконання пунктів наказу трибуналу та взаємодії в рамках Конвенції, а також, у разі потреби, – в рамках інших інструментів міжнародного права.

 

"Але нагадуємо про чітку вимогу наказу – звільнити моряків і повернути їх в Україну, а також повернути під контроль України три військові кораблі. Й доки Росія цього не зробить, ми продовжимо тиск на всіх доступних майданчиках, разом із з G20 та РБ ООН", – підкреслила пані заступниця міністра.

 

27.06.2019