Зеленський зняв голову міжнародної делеґації після його претензій до люстрації в АП.

 

Президент України Володимир Зеленський виключив із міжнародної делеґації до Гааги заступника міністра юстиції Сергія Петухова. Раніше Петухов наполягав на тому, що голова Адміністрації Президента Андрій Богдан підпадає під люстрацію (а відтак Богдан не може очолювати АП).

 

 

Про відкликання Петухова пише видання LB.ua, зауваживши ротацію у складі делеґації в указі Президента №400/2019

 

Так, уже з 18 червня по 2 липня в Гаазі відбудеться 22-га дипломатична сесія Гаазької конференції з міжнародного приватного права. У травні, за кілька днів до складення повноважень, Президент України Петро Порошенко указом №230 створив делеґацію України для участі в сесії. Він доручив очолити її Сергію Петухову.

 

Однак Зеленський вніс зміни в цей указ, наказавши вивести Петухова з делегації. Замість нього делеґацію очолюватиме посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов.

 

Сам Сергій Петухов прокоментував на власній сторінці у Facebook: "Ну, не в Гаагу, так не в Гаагу".

 

Заступник міністра юстиції жартома опублікував список із десяти делеґацій, у котрих також фіґурує його прізвище. "Для зручності колег в АП надаю перелік Указів, з яких ще можна видалити слова «С.Петухов». Договори, які я підписав, можна порвати. Гроші за відрядження стягнути в порядку регресного позову", – з сарказмом додав пан Сергій.

 

Поза тим, заступник міністра наголосив: Адміністрація Презиеднта все одно мусить надіслати відповідь на його листа щодо люстрації.

 

Нагадаємо, що голова АП Богдан займав посаду уповноваженого уряду з питань антикорупційної політики в уряді Азарова із березня 2010 року до лютого 2011 року, а також з липня 2013 року до березня 2014 року.

 

21 травня Зеленський підписав указ про призначення Богдана на посаду голови Адміністрації Президента.

 

 

Посада голови Адміністрації Президента України передбачена п.5 ч.1 ст.2 закону України "Про очищення влади" як посада, щодо якої здійснюються люстраційні заходи.

 

Богдан вважає, що не підпадає під люстрацію, бо після ухвалення закону посаду голови Адміністрації Президента і його заступників вивели з державної служби. Він вважає, що позаяк не є державним службовцем, то закон про люстрацію на нього не поширюється.

 

Натомість Сергій Петухов у своєму травневому коментарі наголошував: "Якщо хтось вважає люстраційний закон несправедливим, то це не звільняє його від обов'язку його виконувати. Люстрація була однією з перших вимог Революції гідності, і Міністерство юстиції робило все для належного впровадження прийнятого закону".

 

Петухов інформував, що роз'яснення і контроль за виконанням закону належать до компетенції Міністерства юстиції. "Ми готові це зробити і в цьому випадку", – зазначив він.

 

13.06.2019