У Мін'юсті наполягають на тому, що Зеленський порушив люстраційний закон.

 

Заступник міністра юстиції Сергій Петухов наголошує на тому, що посада голови Адміністрації Президента України підлягає під рестрикції закону "Про очищення влади", й закон про люстрацію є обов'язковим до виконання.

 

Про це йдеться в коментарі Петухова, поширеному невдовзі після призначення головою Адміністрації Президента Андрія Богдана – колишнього урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики (Кабінет Миколи Азарова).

 

 

"Посада голови Адміністрації Президента прямо вказана у ч. 5 ст. 2 закону як така, щодо якої здійснюють заходи з очищення влади (люстрація)", – наголосив заступник міністра.

 

Нагадаємо, аби обійти норми люстраційного закону, Зеленський у своєму указі заапелював до іншого закону – "Про державну службу", – котрий зазначає, що норми закону про держслужбовців не поширюються на керівництво АП.

 

Натомість Сергій Петухов не згоден із інтерпретацією Адміністрації Президента. "Статус цієї посади за законом "Про державну службу" не має значення, адже профільний закон про очищення влади чітко називає цю посаду і не відсилає до закону про державну службу. Так само не є державними службовцями судді та прокурори, на яких поширюються люстраційні обмеження", – нагадав пан Петухов.

 

"Якщо хтось вважає люстраційний закон несправедливим, то це не звільняє його від обов'язку його виконувати. Люстрація була однією з перших вимог Революції гідності, і Міністерство юстиції робило все для належного впровадження прийнятого закону", – наголосив заступник міністра.

 

 

Сергій Петухов нагадав, що роз'яснення і контроль за виконанням закону надає Міністерство юстиції. "Ми готові це зробити і в цьому випадку", – зазначив він.

 

Натомість колишня очільниця люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяна Козаченко заявила, що "Андрій Богдан не має права займати посаду глави АПУ на підставі закону "Про очищення влади".

 

"Винесення указу всупереч закону означає, що президент ставить себе вище за закон і демонструє на всю країну справжне ставлення до верховенства права. А ще: особа, що призначається на посаду, усвідомлює це і саме такою ціною підставляє президента, наносить руйнівну дію по його репутації", – прокоментувала Козаченко на своїй сторінці у Facebook.

 

Вона обурилася, що для зневаження норм закону виявилося достатнім навіть не скасовувати його через Конституційний суд (чого боялися і раніше), а просто проіґнорувати.

 

"Тепер нічого не заважає кожній іншій людині, а саме посадовцю (який, згідно з інавгураційною промовою, також є президентом) чинити, як новообраний президент: ігнорувати закон, будь-який. Більше немає заборон для Ківалова, Портнова, Льовочкіна і т. д. займати державні посади", – застерегла пані Козаченко.

 

"Знаємо, все це вже було. Наслідки – неминучі; вони можуть бути різними, але вони будуть. Для всіх. Дуже висока ціна, не співрозмірна", – резюмувала Козаченко.

 

23.05.2019