У Молдові паралельно засідали два кабінети міністрів.

Це стало наслідком протистояння парламенту і Конституційного суду в країні.

 

                                   Майя Санду

 

У Молдові, де триває конституційна криза, в понеділок, 10 червня, пройшли засідання двох паралельно існуючих кабінетів міністрів. Старий кабінет очолює представник Демократичної партії Павел Філіп (Pavel Filip), новий – лідерка Партії дії і солідарності Майя Санду (Maia Sandu).

 

Обидва уряди не визнають легітимність один одного. Кабінет Філіпа, який керував Молдовою останні місяці, визнає легітимним Конституційний суд, а уряд Санду – парламент і президент країни Ігор Додон, котрий очолює Соціалістичну партію.

 

Кабінет Санду сформували представники Соціалістичної партії, яку вважають проросійською силою, і проєвропейського блоку ACUM. Ці дві ідеологічно різновекторні партії об'єдналися, щоб усунути від влади Демократичну партію, пов'язану з місцевим олігархом Володимиром Плахотнюком. Конституційний суд, однак, визнав формування кабінету незаконним і оголосив про розпуск парламенту. Проте Додон відмовився підписувати відповідну постанову. Тоді КС тимчасово відсторонив президента від влади, передавши його повноваження прем’єрові Філіпу. Той оголосив про розпуск парламенту й назвав дату нових позачергових виборів – шостого вересня цього року.

 

Органи виконавчої влади поки що підпорядковуються уряду Філіпа. Тож міністрів нового кабінету не пустили в будівлю уряду, і вони провели своє засідання в будівлі парламенту. Про це повідомляє інформаційний портал NOI.md.

 

Західні держави та міжнародні організації застерігають Кишинів від ескалації напруження. Вашінґтон і Брюссель закликають опонентів до діалогу. При цьому вони дають зрозуміти, що визнають легітимність рішень новообраного парламенту.

10.06.2019