«Представницю російських олігархів» на відео з Івіси зіграла боснійська студентка.

Дівчину на цю роль підбирали на основі інформації про особисте життя екс-віце-канцлера Австрії.

 

 

ЗМІ з'ясували особу дівчини, яка 2017 року зустрічалася на Івісі з майбутнім віце-канцлером Австрії Гансом-Крістіаном Штрахе і майбутнім головою парламентської фракції Австрійської партії свободи (АПС) Йоганом Ґуденусом, видаючи себе за «небогу російського олігарха». Як повідомила у вівторок, 28 травня, австрійська газета Die Kronen-Zeitung, насправді ця дівчина була боснійською студенткою, що вивчала сільськогосподарські науки. 

 

За даними видання, претендентку на роль багатої росіянки, яка мала запропонувати Штрахе фінансову допомогу в обмін на доступ до державних замовлень, автори відео ретельно підбирали на основі інформації про особисте життя політика. За участь у створенні відеозапису дівчині платили близько семи тисяч євро на добу. Загальні ж витрати на підготовку пастки для австрійського віце-канцлера становили 380 тисяч євро, підрахували журналісти.

 

За інформацією Die Kronen-Zeitung, ще до вечора на віллі в Іспанії дівчина тричі зустрічалася з Йоганом Ґуденусом, котрий тоді обіймав посаду віце-мера Відня, нібито з метою придбати ділянку для полювання, і зуміла завоювати його довіру. Завдяки її пізнанням в царині сільського господарства і лісництва у політика не виникло жодних підозр.

 

Під час зустрічі на оснащеній «жучками» віллі на Івісі фахівці з безпеки прослуховували розмову «небоги олігарха» з Штрахе і Ґуденусом і через прихований навушник підказували їй правильні питання.

 

Як повідомляє газета, творці семигодинного скандального відео визнали, що мотивом для його створення стали «помста і неприйняття політики Австрійської партії свободи». Нагадаємо, що наслідком оприлюднення відео стала спершу відставка самого Штрахе, потім вихід АПС з урядової коаліції, далі – вотум недовіри уряду й канцлеру та призначення позачергових парламентських виборів.

29.05.2019