Віце-канцлеру Австрії закидають змову з російською бізнесвумен.

Йдеться про участь у держзамовленнях в обмін на фінансову допомогу на парламентських виборах.

 

                                  Гайнц-Крістіан Штрахе

                          

Віце-канцлер Австрії Гайнц-Крістіан Штрахе (Heinz-Christian Strache), котрий є лідером правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС), опинився в центрі політичного скандалу. Його підозрюють в тому, що він у 2017 році обговорював з російською підприємницею Оленою Макаровою можливості допомоги з її боку на парламентських виборах в обмін на вигідний контракт.

 

Це підтверджують відеозаписи з прихованої камери, зроблені під час бесіди Штрахе і росіянки на віллі в Іспанії на острові Івіса в липні 2017 року, які потрапили в руки журналістів німецьких видань Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung. Відповідне розслідування вони опублікували в п'ятницю, 17 травня.

 

Окрім Штрахе, в івіській бесіді брав участь Йоганн Ґуденус (Johann Gudenus), котрий нині є головою парламентської фракції Австрійської партії свободи. Вони тоді пообіцяли Макаровій, що в разі участі АПС у правлячій коаліції подбають про те, щоб державні замовлення отримали будівельні компанії росіянки, причому на дуже вигідних для неї умовах.

 

 

На відео, автентичність якого журналісти перевірили в Інституті Фраунгофера з безпеки інформаційних технологій (Fraunhofer-Institut für Sichere Informationstechnologie) в Дармштадті, росіянка запропонувала інвестувати в Австрію чверть мільярда євро. При цьому вона неодноразово натякала на те, що мова йде про гроші незаконного походження. Однак остання обставина жодним чином не збентежила її співрозмовників.

 

Окрім іншого, Макарова запропонувала купити 50 відсотків відомої австрійської бульварної газети Kronen-Zeitung з метою змінити її редакційну політику так, щоб вона відображала позицію Партії свободи.

 

Після публікації розслідування в німецькій пресі Штрахе не став заперечувати самого факту розмови. Однак у письмовій заяві він наголосив, що це була «приватна, неформальна зустріч в розслабленій атмосфері відпустки».

18.05.2019