В Австрії приведено до присяги нових міністрів перехідного уряду.

Міністерства очолили головним чином безпартійні експерти.

 

 

Президент Австрії Александер ван дер Беллен в середу, 22 травня, призначив міністрами чотирьох експертів, що не є членами жодної політичної партії. Вони заступлять в кабінеті представників правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС), котрі подали до демісії після розвалу урядової коаліції. Тепер в країні діятиме перехідний уряд, який виконуватиме обов'язки до позачергових парламентських виборів у вересні. Про це повідомив телеканал ORF.

 

Так, Міністерство внутрішніх справ очолив колишній голова Вищого суду Австрії Еккарт Ратц (Eckart Ratz). Новим міністром праці, соціальних справ, охорони здоров'я та захисту прав споживачів став колишній керівник одного з підрозділів цього відомства Вальтер Пьольтнер (Walter Pöltner). Міністерство оборони очолив Йоганн Луіф (Johann Luif), який обіймав до цього посаду заступника начальника Генерального штабу. Міністеркою транспорту, інновацій і технологій стала Валері Гакль (Valerie Hackl), котра раніше керувала Управлінням повітряного руху Austro Control.

 

Перехідний уряд створено після розпаду урядової коаліції, що став наслідком скандалу за участі віце-канцлера і голови АПС Гайнца-Крістіана Штрахе. Скандал вибухнув після оприлюднення відеозапису з прихованої камери, зробленого на віллі в Іспанії на острові Івіса в липні 2017 року. На відео, яке потрапило до рук журналістів німецьких видань Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung,Штрахе веде перемовини з представницею російських олігархів Оленою Макаровою. Австрійський політик тоді пообіцяв російській співрозмовниці, що в разі участі АПС у правлячій коаліції подбає про те, щоб державні замовлення отримали її будівельні компанії, причому на дуже вигідних для неї умовах. Макарова, своєю чергою, пообіцяла допомогу АПС на парламентських виборах. 

 

Наступного дня після появи відео в ЗМІ Штрахе подав до демісії. Канцлер Австрії Себастьян Курц розірвав коаліційну угоду Австрійської народної партії (АНП) з АПС, звинувативши останню в підриві політичної репутації Австрії, і закликав провести дострокові вибори.

 

Замість Штрахе тепер обов’язки віце-канцлера виконуватиме чинний міністр фінансів Гартвиґ ​​Льоґер (Hartwig Löger), представник АНП. Обов'язки міністра у справах державної служби та спорту, які також виконував Штрахе, передано міністерці державної канцелярії у справах жінок, сім'ї та молоді Юліані Боґнер-Штраус (Juliane Bogner-Strauß) з АНП.

22.05.2019