Євроунія погоджується на відтермінування Brexit.

Водночас Брюссель виставляє Лондону певні вимоги.

 

 

Європейська Унія готова піти на поступки Великій Британії в питанні про стратегію її виходу зі складу ЄУ. Про це заявив в опублікованому в суботу, другого березня, інтерв'ю німецькій газеті Die Welt голова делегації Євроунії на перемовинах щодо Brexit Мішель Барньє (Michel Barnier).

 

За його словами, держави Євроунії можуть погодитися з відтермінуванням виходу Об’єднаного Королівства з ЄУ, але за дотримання певних умов. Зокрема, повинна бути чітко зрозуміла мета цього відтермінування. «Будь-яке подовження терміну означає подовження невпевненості громадян і підприємств з обох сторін», – застеріг Барньє.

 

Крім того, голова делегації ЄС торкнувся теми побоювань Лондона, пов'язаних з  так званим backstop, який передбачає, що Велика Британія залишиться в спільному з ЄУ митному союзі доти, допоки не буде досягнуто нової торговельної угоди між Лондоном і Брюсселем. На цьому механізмі наполягла Євроунія, щоб уникнути відновлення митного і прикордонного контролю між членом ЄУ Ірландією і британською провінцією Північна Ірландія. «Ми знаємо, що у Великій Британії існують сумніви в зв'язку з backstop, який нібито може призвести до того, що країна назавжди залишиться пов'язаною з ЄУ. Це не так», – запевнив Барньє, підкресливши, що Брюссель готовий надати «гарантії, запевнення і роз'яснення» щодо того, що backstop буде лише тимчасовим заходом.

 

Раніше британський парламент схвалив можливість відтермінування Brexit. Палата громад парламенту Великої Британії в середу, 27 лютого, схвалила нову стратегію виходу країни зі складу Європейської Унії, репрезентовану прем'єр-міністеркою Терезою Мей.

02.03.2019