Директор "Оборонпрому" назвав "нахабним мажором" учасника скандальних схем.

 

Генеральний директор концерну "Укроборонпром" Павло Букін заявив, що сума контрактів, до котрих мала стосунок фірма "Оптимумспецдеталь", сягає приблизно $7,5 млн. Згідно з журналістським розслідуванням проекту Bihus.info, "Оптимумспецдеталь" є центральним елементом схеми, котру використовували для визиску підприємці, начебто афілійовані із заступником секретаря РНБО, приятелем Президента Олегом Гладковським. На погляд Букіна, висновки команди Дениса Бігуса є маніпуляцією, хоча й використовують дані з реальних кримінальних справ.

 

Про це очільник "Укроборонпрому" заявив у інтерв'ю виданню Цензор.НЕТ.

 

 

"Обсяги можна звести на підставі відкритих оголошень на порталах держзакупівель. Згідно з моїми оцінками, цей показник перевищує 200 мільйона гривень", – сказав Букін.

 

Керівник "Укроборонпрому" заявив, що події, про котрі йдеться у відеосюжеті, відбувалися ще за каденції попереднього керівництва концерну. "Я вважаю несправедливим закидати мені у провину історію, котра трапилася за два-три роки до мого приходу в концерн, і з котрою я системно борюся, створюючи нормальні процедури контролю та прийняття рішень", – відбивається чиновник.

 

"При моїй роботі в "Укроборонпромі" не було ні Жукова, ні Рогози, ні "Оптимумспецдеталі" (група Віталія Жукова та Андрія Рогози контролює "Оптимумспецдеталь", згідно з даними журналістів, разом із сином секретаря РНБО Ігорем Гладковським, – Z), ні інших подібних підприємств. За цей рік єдиний умовний "скандал" – закупівля обладнання для шосткинського заводу "Імпульс", – додав Букін.

 

Водночас керівник оборонного концерну визнав, що він знається з Жуковим – активним учасником приватної переписки, оприлюдненої проектом Бігуса.

 

"Знаю, бо з 2011 до 2014 року він працював в апараті концерну помічником. Моя особиста оцінка? Нахабний мажор. Я особисто до нього ставлюся скептично. Хоча би виходячи з різниці у віці і життєвому досвіді. Для мене особисто є неможливим мати з ним ділові стосунки", – сказав Павло Букін.

 

Відповідаючи на питання про те, чи Жуков намагався домовитися з Букіним про постачання деталей в Україну через "Укрспецекспорт" (Букін раніше очолював це стратегічне державне підприємство), директор відповів ствердно. "Жуков декілька разів просив мене організувати якісь постачання. Жодної взаємодії з Жуковим не було. Я й близько не підпускав його до організації хоч якихось постачань у інтересах компанії чи концерну. Припускаю, що й Ігоря Гладковського (сина секретаря РНБО, – Z) так само діймав", – сказав гендиректор "Укроборонпрому".

 

Загальна оцінка Павла Букіна – журналістське розслідування "має очевидні ознаки маніпуляції фактами", бо "найпереконливіша дезінформація – то правда, препарована акцентованою брехнею".

 

Зачіпаючи сегмент "правдивого", директор "Укроборонпрому" визнав, що українська "оборонка" викристовувала контрабандистів для отримання деталей із Росії.

 

"В 2014 році Україна офіційно припинила військово-технічну співпрацю з Росією. До того моменту в нас довгими роками була масштабна виробнича кооперація. Очевидно, що одномоментно розірвати стосунки в тих умовах було нереально. Хочемо ми того чи ні, а державі в умовах війни потрібні запчастини і комплектуючі для ремонту бойової техніки, виготовленої на території РФ. І добути їх можна винятково в країні-виробникові", – визнав Букін.

 

01.03.2019