Порошенко відсторонив заступника секретаря РНБО для розслідування.

 

Президент України Петро Порошенко підтримав відсторонення Олега Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО у зв'язку оприлюдненням інформації про можливу причетність сина та батька Гладковських до корупційних схем у сфері оборони.

 

Про рішення Порошенка повідомив прес-секретар голови держави Святослав Цеголко.

 

Олег Гладковський

 

Також Петро Порошенко вимагає у правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі "Наші гроші", для спростування або підтвердження оприлюдненого.

 

Водночас, сам Олег Гладковський попросив тимчасово призупинити його повноваження як першого заступника секретаря РНБО. Близький компаньйон Петра Порошенка, він чекає висновків правоохоронців.

 

"Щоб запобігти будь-яким інсинуаціям, особисто звертаюся і до головної військової прокуратури, і до НАБУ із заявою якомога швидше перевірити все, що викладено в "розслідуванні", і дати відповіді і мені, і всьому суспільству. На час перевірки правоохоронними органами цього питання звертаюся із проханням призупинити мої повноваження як першого заступника секретаря РНБО та голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю. Відповідні заяви подаю негайно", – йдеться в заяві Гладковского, переданій інформаційним аґенціям.

 

Державний концерн "Укроборонпром", котрий фіґурує у розслідування як співучасник схем наживи, фактично підтвердив підставовість окремої інформації, водночас звинуватив авторів сюжету в маніпуляції.

 

"У ДК "Укроборонпром" вважають некоректним оцінювати зміст інформації, оприлюдненої програмою "Наші гроші". Адже журналісти не вказали джерел її отримання і здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних", – ідеться у заяві, опублікованій на офіційній сторінці концерну.

 

"Укроборонпром" відмовився коментувати переписку учасників схеми (серед них ідентифікують сина Олега Гладковського), на котрій фіґуранти неодноразово згадують про різні підприємства концерну та їхніх очільників.

 

"Підкреслюємо, що журналісти програми "Наші гроші", які маніпулятивно використали закриту інформацію з кримінальних розслідувань, мають звертатися за її перевіркою до першоджерел. Вважаємо, що факти довільного використання інформації, що має відношення до питань національної безпеки, мусить отримати належну юридичну оцінку компетентних органів. Закликаємо журналістів до відповідальності, а політичні сили – утриматися від спекуляцій і подальших інформаційних диверсій", – закликав "Укроборонпром".

 

Концерн звернув увагу на те, що тематика програми, зокрема щодо діяльності ТОВ "Оптимумспецдеталь", свідчить, що її автори скористалися інформацією, "яка могла бути отримана у рамках кримінальних проваджень, відкритих у 2015-16 рр.".

 

"Укроборонпром" не коментує цих розслідувань, однак, поликаючись на інофрмацію з відкритих ресурсів, зазначає, що йдеться, очевидно,  про:

 

– Провадження від 02.03.2016 за ст. 191 ч. 5, порушене НАБУ, щодо складання і видачі посадовими особами державних підприємств "ХБТЗ", "КБТЗ", "ЛБТЗ" завідомо неправдивих документів про поставку матеріальних цінностей, які фактично не постачалися;

 

– Провадження, порушене військовою прокуратурою Житомирського гарнізону 30.06.2016, щодо посадових осіб ДП "ЖБТЗ" про постачання ТОВ "Оптимумспецдеталь" деталей і приладів, закуплених у підприємств, які мають ознаки фіктивності;

 

– Два провадження військової прокуратури Київського гарнізону від 24.11.2015 та 31.12.2015, де фігурують посадові особи ТОВ "Оптимумспецдеталь";

 

– Провадження Головної військової прокуратури ГПУ від 01.04.2016 щодо співпраці ДК "Укроборонпром" із ТОВ "Оптимумспецдеталь".

 

"Наголошуємо, що ДК "Укроборонпром" у рамках порушених кримінальних проваджень надає слідчим усю необхідну інформацію. У Концерні відсутні дані щодо стану досудового слідства за цими справами. Відповідно до закону, їх мають право надавати винятково органи слідства", – прокоментували в концерні.

 

 

Згідно з журналістським розслідуванням проекту "Наші гроші" від Bihus.info, син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор разом із кумплями налагодив низку мільйонних схем з наживи у оборонному комплексі.

 

Зокрема, журналісти виявили факти, які можуть свідчити про те, що це товариство займалося постачанням контрабандних російських деталей для військової техніки в Україні, перепродуючи продукцію через фіктивні посередницькі компанії за завищеною ціною.

 

Документи із заводів "Укроборонпрому" свідчать, що деякі деталі мали брак і не відповідали вимогам.

 

Згодом цей бізнес нібито зосередився на роботі з українськими постачальниками і теж використовував фірми-"прокладки", аби перепродувати комплектуючі державним оборонним заводам.

 

Bihus.info у своєму розслідуванні оперує архівом приватної переписки між членами схеми, котру журналістам начебто надіслали на mail поінформовані джерела. Автори сюжету запевняють: в них нема сумнівів у достовірності матеріалів, адже низку викладених у переписці фактів вдалося підтвердити як ориґіналами документів, так і свідченнями кількох причетних.

 

Серед учасників схеми згадано про Віталія Ж., колишнього працівника "Укроборонпрому", основного партнера Гладковського-молодшого. Учасники схеми в переписці між собою згадують про "ОВ" – Олега Володимировича Гладковського, одного з найближчих компаньйонів Петра Порошенка в бізнесі, котрий начебто допомагав синові налагодити низку домовленостей.

 

26.02.2019