УГКЦ іще не визначилася з форматом богослужіння в Софійському соборі.

 

Греко-католицька Церква наразі не ухвалила остаточного рішення стосовно формату проведення громадою УГКЦ богослужіння в Софійському соборі, запланованого на 7 квітня 2019 року.

 

Про це йдеться у повідомленні департаменту інформації УГКЦ.

 

"У вирішенні цього питання УГКЦ керується нормами та вимогами державного законодавства та з повагою ставиться до почуттів наших православних братів", – поінформували в пресовій службі УГКЦ.

 

Греко-католицька Церква наразі вирішила не коментувати спекуляцій довкола квітневої події.

 

"З метою обговорення невирішених питань планується проведення зустрічі предстоятелів УГКЦ та ПЦУ, що відбудеться після повернення Блаженнішого Святослава в Україну. До часу обговорення очільниками Церков існуючих питань офіційні коментарі не надаватимуться", – йдеться у повідомленні.

 

 

Нагадаємо, предстоятель Київської єпархії Православної Церкви України Філарет оприлюднив листа до глави Української греко-католицької Церкви Святослава, в котрому закликав відмовитися від наміру провести Божественну літургію в соборі Святої Софії в Києві, вважаючи, що прихід греко-католиків до храму, котрий сприймається українським православ'ям як свій центр, збурить міжконфесійну напругу й може стати причиною для провокацій.

 

"Це незвичайне явище, бо Українська греко-католицька Церква ніколи не звершувала Божественної літургії у центрі Українського Православ’я – соборі Святої Софії. Якщо відбудеться ця подія, то вона викличе спротив з боку православних українців. Ця подія схожа на те, якби хтось з православних Предстоятелів звершив Божественну літургію у соборі Святого апостола Петра в Римі", – вважає Філарет.

 

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній наразі не висловився з цього приводу публічно. Втім, прес-служба Київської митрополії 23 лютого повідомила, що митрополит Київський і всієї України Епіфаній надіслав листа Блаженнійшому Святославу "щодо питань, які стосуються двох Церков".

 

Прес-служба ПЦУ підкреслила, що планується особиста зустріч очільників Церков, "до проведення якої офіційні коментарі не надаватимуться".

 

"Живий ланцюг" 22 січня 1990 року в Києві

 

25.02.2019