Філарет стурбований наміром УГКЦ провести богослужіння у Святій Софії.

 

Предстоятель Київської єпархії Православної Церкви України Філарет закликав предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Святослава відмовитися від наміру провести Божественну літургію в соборі Святої Софії в Києві, вважаючи, що прихід греко-католиків до храму, що сприймається українським православ'ям як свій центр, збурить міжконфесійну напругу й може стати причиною для провокацій.

 

Про це йдеться у зверненні Філарета, скерованому на адресу предстоятеля УГКЦ. Філаретового листа цитує прес-служба Київської єпархії (на колишньому офіційному сайті УПЦ КП).

 

 

Владики Філарет і Святослав під час листопадової зустрічі

 

"Ми стурбовані цією запланованою подією, яка може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні. В час, коли триває війна за незалежність і цілісність України на сході нашої держави, ми покликані свідчити і зберігати мир і єдність у суспільстві. Є небезпека, що цю ситуацію для проведення провокацій може використати Росія, щоб нашкодити українському народові", – пише Філарет.

 

"Це незвичайне явище, бо Українська Греко-Католицька Церква ніколи не звершувала Божественну літургію у центрі Українського Православ’я – соборі Святої Софії. Якщо відбудеться ця подія, то вона викличе спротив з боку православних українців. Ця подія схожа на те, якби хтось з православних Предстоятелів звершив Божественну літургію у соборі Святого апостола Петра в Римі", – зазначає Філарет, наголошуючи на тому, що в соборі Святої Софії нещодавно відбулася інтронізація Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, у якій взяли участь представники Вселенського патріархату та єпископат об’єднаної Української Православної Церкви. 

 

Водночас очільник Київсьбкої єпархії стверджує, що православні хочуть "і надалі зберігати добрі стосунки між Українською Православною Церквою та Українською Греко-Католицькою Церквою, які склались між нами протягом останніх десятиліть".

 

Філарет закликав Святослава відмовитися від проведення прощі та звершення Божественної літургії у соборі Святої Софії, запланованих на 7 квітня, "не бажаючи міжконфесійного напруження".

 

У зверненні Філарет підписався як патріарх Київський і всієї Руси-України.

 

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній наразі не висловився з цього приводу публічно. Втім, прес-служба Київської митрополії 23 лютого повідомляє, що митрополит Київський і всієї України Епіфаній надіслав листа Блаженнійшому Святославу "щодо питань, які стосуються двох Церков".

 

Наразі Блаженніший Святослав перебуває у справах за кордоном. Прес-служба ПЦУ пише: "Після повернення до України планується особиста зустріч очільників Церков, до проведення якої офіційні коментарі не надаватимуться".

 

Лист Епіфанія датовано 19 лютого. Таким чином, він надісланий раніше, ніж з'явилося звернення Філарета.

 

Перед сторіччям Акту Злуки Блаженніший Святослав оприлюднив послання "Наша Свята Софія", в якому розважає про спадок Київської Церкви і, зокрема, зазначає, що "дивовижним втіленням, непорушною святинею Премудрості Божої стала Свята Київська Софія – собор, що донині є промовистим символом первинної цілісності й повноти єдиної та неподільної Київської Церкви".

 

Блаженніший Святослав нагадав слова патріарха Йосифа про те, що Божественна Мудрість нагадує "про завдання відновити первісну єдність нині поділеної Київської Церкви", і "лише тоді ми побачимо воістину оновлений собор Святої Софії в Києві". "Доки цієї єдності ще немає, жодна із Церков-спадкоємниць цієї Церкви не може одноосібно посідати стародавній собор Премудрості Божої, Софії Київської. Він має радше бути місцем зустрічі всіх нащадків софійної Київської Церкви, бути нагадуванням, закликом, будителем і надією на наше поєднання в Христі", – зазначив Святослав.

 

 

Наприкінці листопада предстоятель УГКЦ Святослав презентував у стінах Софії Київської факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року. Під час урочистостей від назвав символічним, що Євангеліє презентують саме в Софійському соборі.

 

"Перед нами відкрила двері наша церква-матір – Свята Софія Київська. Це матірний собор Української Греко-Католицької Церкви. Бо мої великі попередники, київські митрополити, цей собор відновлювали, про нього дбали, у ньому молилися. І сьогодні ми, діти Київської Церкви, прийшли сюди з нашим унікальним національним культурним і духовним скарбом", – сказав Верховний архієпископ Києво-Галицький.

 

Невдовзі після презентації Святослав зустрівся з Філаретом, аби подарувати йому примірник видання. "Ми говорили про важливість пошуку спільного коріння між усіма частинами колись єдиної Київської Церкви”, – коментував Блаженніший.

 

Знимка з Києва з "живого ланцюга" 22 січня 1990 року

 

23.02.2019