Синод Православної Церкви залишив Київську єпархію за Філаретом.

 

Священний синод Православної Церкви України на своєму першому засіданні у вівторок затвердив титули архієреїв Церкви, встановив порядок найменування єпархій у випадку, якщо ці найменування дублюються, розподілив сфери обов'язків між ієрархами ПЦУ.

 

 

 

Згідно з повідомленням пресової служби Православної Церкви, ієрархи вирішили, що почесний патріарх Філарет продовжуватиме керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів міста Києва, які до 15 грудня 2018 року перебували у його підпорядкуванні як патріарха Київського і всієї Руси-України. 

 

Відзначимо, у традиції УПЦ Київського патріархату очільником Київської єпархії засадничо вважався предстоятель Церкви.

 

Водночас єпархіяльне керівництво більше не поширюватиметься на Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир, котрий слугує осідком для урядних структур Православної Церкви України та її митрополита.

 

Враховуючи особливе значення Михайлівського Золотоверхого монастиря, його намісник архієпископ Вишгородський Агапіт прирівняний у правах до єпархіального архієрея (за винятком Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря).

 

 

Синод постановив: релігійні організації, які входили до складу кожної єпархії станом на 15 грудня 2018 року, залишаються у складі відповідної єпархії. Перехід духовенства і парафій між єпархіями можливий лише на основі канонічних правил, тобто за згодою архієреїв обох єпархій, засвідченою належними документами.

 

Синод розглянув і ухвалив типовий статут управління єпархії для єпархій Помісної Церкви. 

 

На пропозицію предстоятеля митрополита Вінницького і Барського Симеона затвердили головним секретарем Священного синоду.

 

 

У зв’язку з обранням ректора Київської православної богословської академії митрополита Епіфанія предстоятелем ПЦУ на вакантну посаду затвердили дотеперішнього першого проректора протоієрея Олександра Трофимлюка; він також очолюватиме церковне управління духовної освіти і богословської науки.

 

Головою синодального управління військового духовенства затверджено митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана, а головою управління соціального служіння і благодійності – архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія.

 

Враховуючи особливу важливість напряму розвитку зовнішніх церковних зв’язків, керівництво управлінням зовнішніх церковних зв’язків залишили за предстоятелем.

 

З метою координації зусиль Церкви з допомоги жертвам порушення прав людини та особам, незаконно позбавленим волі, які знаходяться на окупованих територіях України та в Російській Федерації, синод вирішив утворити "Православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі". Головою місії призначено архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента.

 

Пресова служба запевняє, що всі рішення приймали на засіданні при повній згоді всіх членів синоду.

 

 

По завершенні засідання Київська митрополія також оприлюднила теперішній склад Священного синоду ПЦУ: окрім постійних членів (патріарха Філарета, митрополита Макарія та митрополита Симеона), до його складу включені: Димитрій, митрополит Львівський і Сокальський; Іоан, митрополит Черкаський і Чигиринський, Сергій, архієпископ Донецький і Маріупольський; Федір, архієпископ Полтавський і Кременчуцький; Іларіон, архієпископ Рівненський і Острозький; Євстратій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський; Герман, архієпископ Чернівецький і Хотинський; Агапіт, архієпископ Вишгородський; Симеон, єпископ Дніпровський і Криворізький.

 

Статутом ПЦУ у розділі V передбачено:

 

«1. Річний (постійний) Священний Синод складається з Митрополита Київського як Головуючого та дванадцяти єпархіальних архієреїв, що періодично призначаються Головуючим, відповідно до старшинства архієрейської хіротонії. Синодальний рік поділяється на два синодальні періоди, а саме зимовий (1 вересня – 28-29 лютого) та літній (1 березня – 31 серпня), половина членів річного (постійного) Священного Синоду змінюється кожного такого періоду. Термін повноважень кожного члену Синоду складає рік.

Примітка: На перехідний період до складу постійного (річного) Священного Синоду постійними членами включаються три колишні очільники церковних груп, що об’єднуються, а у випадку неучасті в Об’єднавчому Соборі очільника, постійним членом Синоду стає найстарший за архієрейською хіротонією представник церковної групи, що об’єднується.

2. Річний (постійний) Священний Синод скликається Митрополитом Київським, якому належить право головування».

 

05.02.2019