Росія вийшла з ДРСМД

Раніше про свій вихід з договору заявили Сполучені Штати.

 

 

Росія слідом за США призупинила участь у Договорі про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). Про цей крок президент РФ Володимир Путін заявив на зустрічі з міністрами оборони і закордонних справ Сергієм Шойгу і Сергієм Лавровим у суботу, 2 лютого.

 

«Ми зробимо таким чином. Наша відповідь буде дзеркальною. Американські партнери оголосили про те, що вони припиняють свою участь в договорі, і ми припиняємо», – заявив президент РФ Володимир Путін, чиї слова цитує інформаційне агентство ТАСС. Він доручив обом відомствам припинити подальші спроби ініціювати перемовини про ДРСМД з американськими партнерами. «Краще почекати, поки наші партнери дозріють для рівноправного змістовного діалогу», – покпинив російський лідер з американців.

 

Водночас Володимир Путін пообіцяв: «Виходимо з того, що Росія не розміщуватиме, якщо така зброя з'явиться, ні в Європі, ні в інших регіонах світу зброю середньої і меншої дальності доти, допоки у відповідних регіонах світу не з'явиться подібна зброя американського виробництва». Він запевнив, що Москва не буде «втягуватися у витратні перегони озброєнь».

 

Напередодні державний секретар США Майкл Помпео оголосив про припинення участі США в ДРСМД. Ще 4 грудня 2018 року Сполучені Штати пообіцяли вийти з договору, якщо Росія не повернеться до виконання своїх зобов'язань упродовж 60 днів. У Вашингтоні вважають, що Кремль порушив ДРСМД створенням ракети 9М729. Москва це заперечує. Термін американського ультиматуму закінчився саме 2 лютого.

 

Нагадаємо, що ДРСМД був підписаний 1987 року президентом США Рональдом Рейґаном і генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим. Згідно з ним, сторони повністю знищили ракети наземного базування з дальністю ураження від 500 до 5500 кілометрів.

02.02.2019