НАТО дало Росії останній шанс.

Йдеться про порушення Москвою договору РСМД.

 

 

На засіданні міністрів закордонних справ країн-членів НАТО 4 грудня Північноатлантичний альянс офіційно звинуватив Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). Альянс опублікував спільну заяву міністрів всіх 29 країн-членів Альянсу. Вони підтримали висновок США про те, що Росія грубо порушує ДРСМД, і підкреслили, що Вашінґтон договір виконує. 

 

«Союзники дійшли висновку, що Росія розробила і розгорнула ракетну систему 9М729, яка порушує договір РСМД і створює істотний ризик для євроатлантичної безпеки. Тепер збереження Договору про РСМД – це справа Росії», – йдеться в заяві.

 

Нагадаємо, що цей договір Вашінґтон і Москва уклали 1987 року. Згідно з ним, вони повністю знищили ракети наземного базування з дальністю ураження від 500 до 5500 кілометрів. Проте вже кілька років США звинувачують Росію в порушенні ДРСМД тим, що вона розробляє і розгортає ракетну систему 9М729. Минулої зими Москва визнала існування цього виробу ОКБ «Новатор», однак наполягає про його відповідність договору. Це не переконало ні США, ні НАТО.

 

«НАТО дає Росії останній шанс для порятунку договору РСМД. Або вона повинна готуватися до світу без ДРСМД», – заявив за підсумками наради генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ.

 

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати вийдуть з договору, якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до його виконання.

 

«У США є докази того, що Росія порушує договір. І ми надавали ці докази і Росії, і нашим партнерам. Росія прекрасно знає, що їй потрібно зробити. Ми пояснили все в деталях. Ми надали докази того, що Росія не виконує умов договору. Спочатку Москва взагалі заперечувала наявність таких ракет. Але потім визнала їхнє існування, додавши, що вони не становлять загрози», – пояснила представниця зовнішньополітичного відомства США Ванесса Аскер у коментарі для телерадіокомпанії ВВС. За її словами, США провели понад 30 розмов на цю тему з представниками Росії за останні п'ять років.

05.12.2018