Євроунія підтвердила свій намір не переглядати угоди щодо Brexit.

Підтвердження пролунало в коментарі речника президента Ради ЄУ щодо останніх ухвал британського парламенту.

 

                         Пребен Ааманн

 

Європейська Унія відкидає запропоновані британським парламентом повторні перемовини, на яких би були внесені зміни в договір про Brexit. Про це заявив Пребен Ааманн (Preben Aamann) – прес-секретар голови Європейської ради Дональда Туска. За його словами, це рішення обговорено з 27-ма країнами-членами Європейської Унії.

 

«Договір про Brexit є і залишається найкращим і єдиним способом забезпечити упорядкований вихід Великої Британії з Європейської Унії. Backstop (механізм, на якому наполягла Євроунія, щоб уникнути відновлення митного і прикордонного контролю між членом ЄУ Республікою Ірландія і британської провінцією Північна Ірландія, – Z) також є частиною договору, а сам договір не передбачає перегляду», – заявив Пребен Ааманн, чиї слова цитує інформаційний портал fakt.pl.

 

Нагадаємо, що у вівторок ввечері, 29 січня,  нижня палата британського парламенту (Палата громад) ухвалила дві поправки до закону про Brexit. Згідно з першою, урядові було заборонено відтерміновувати Brexit на кілька місяців. Другою ж поправкою депутати виступили проти неврегульованого виходу країни зі складу Європейської Унії і за подальші перемовини з Брюсселем, передовсім, щоб скасувати так званий backstop, який повинен почати діяти в разі, якщо Лондону і Брюсселю до кінця 2020 року не вдасться виробити нову угоду про торгівлю. Він передбачає, що кордон між Республікою Ірландія і Північною Ірландією залишиться без митного контролю.

 

Вихід Великої Британії з ЄУ заплановано на 29 березня 2019 року. Параметри 584-сторінкового договору щодо Brexit були узгоджені з Брюсселем після 18 місяців перемовин. 15 січня Палата громад британського парламенту відхилила досягнуту на перемовинах угоду.

30.01.2019