Brexit відбуватиметься лише за наявності угоди Лондона з Брюсселем.

За це проголосував британський парламент, відхиливши водночас можливість відтермінування Brexit.

 

                                        Керолайн Спелман

 

Нижня палата британського парламенту (Палата громад) ввечері у вівторок, 29 січня, більшістю голосів проголосувала проти нерегульованого виходу зі складу Європейської Унії. Поправку до плану Brexit внесла членкиня провладної Консервативної партії Керолайн Спелман (Caroline Spelman). За неї проголосувало 318 депутатів, проти – 310. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Водночас парламентарі хочуть домогтися зміни, досягнутої під час півторарічних перемовин угоди з ЄУ. Зокрема, йдеться про питання кордону між британською Північною Ірландією та Ірландською Республікою. 

 

Раніше уряд заявив, що в будь-якому випадку буде готовим до виходу Об’єднаного Королівства з Євроунії 29 березня. Навіть за відсутності угоди з Брюсселем. При цьому такий варіант Brexit кабінет міністрів називав небажаним.

 

Крім іншого, депутати проголосували за поправку, згідно з якою з угоди з ЄУ має бути вилучено згадку про так званий backstop. Поправка не допускає появи прикордонної та митної інфраструктури між Республікою Ірландія і Північною Ірландією. Однак раніше в Брюсселі попередили, що не приймуть поправки, а угода не підлягає перегляду.

 

Раніше на тому ж засіданні парламент Великої Британії відхилив поправку, яка вимагала від уряду відтермінувати на кілька місяців вихід країни з Євроунії.

29.01.2019