Росія застерегла Сполучені Штати від військової інвазії у Венесуелі.

Москва пообіцяла допомогти Каракасу захистити «законний уряд».

 

 

Застереження для Сполучених Штатів щодо військового втручання у події в Венесуелі, де лідер опозиції – голова Національної асамблеї Хуан Ґуайдо проголосив себе тимчасовим президентом, пролунали у заяві Міністерства закордонних справ Росії, опублікованій у четвер, 24 січня, на сайті відомства. «Бачимо в безцеремонних діях Вашінґтона нову демонстрацію тотального іґнорування норм і принципів міжнародного права, спробу зіграти роль самозваного вершителя доль інших народів. У наявності прагнення провернути в Венесуелі апробовані сценарії зміни неугодних урядів. Особливо тривожними видаються сигнали, які надходять з низки столиць, що не можна виключати і озброєного втручання ззовні. Застерігаємо від таких авантюр, які можуть призвести до катастрофічних наслідків», – наголошується в заяві МЗС РФ.

 

Схожі заяви пролунали в інтерв'ю заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Рябкова журналу «Международная жизнь», опублікованому у четвер, 24 січня. Заступник міністра висловив упевненість, що США й інші країни намагаються «тиснути на Каракас», «очорнити політику, яку він проводить», а також «підлити олії у вогонь найскладніших внутрішніх процесів». Він зазначив, що американська інтервенція в даному випадку була б «катастрофічним сценарієм, який струсоне основи латиноамериканської моделі розвитку».

 

«Але дружню нам Венесуелу, нашого стратегічного партнера, ми підтримували і підтримуватимемо. Стоятимемо, якщо хочете, в одній лаві з цією країною на сторожі суверенітету, на сторожі неприпустимості зазіхання на принцип невтручання у внутрішні справи. Матеріальна співпраця, практична кооперація між Росією і Венесуелою триває в різних галузях. Ми абсолютно не налаштовані її згортати», – запевнив Сергія Рябков.

 

Раніше 24 січня офіційна речниця МЗС Марія Захарова на своїй сторінці в Facebook зазначила: «Подивилася новини. На прикладі подій у Венесуелі добре видно, як прогресивна західна спільнота в реальності ставиться до міжнародного права, суверенітету і невтручання у внутрішні справи держав, в ручному режимі змінюючи там владу».

 

Напередодні президент США Дональд Трамп підтримав Хуана Ґуайдо, оголосивши його законним тимчасовим президентом Венесуели. Його прикладом пішла Канада, Європейська Унія та багато країн Латинської Америки. Австралія заявила, що розглядає можливість визнання Ґуайдо законним тимчасовим президентом Венесуели.

24.01.2019