Голова парламенту Венесуели проголосив себе президентом.

Тим часом Ніколас Мадуро заявив про розрив дипломатичних відносин зі США.

 

                                                        Хуан Ґуайдо

 

Голова Національної асамблеї Венесуели, опозиційний лідер Хуан Ґуайдо (Juan Guaido) в середу, 23 січня, оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни. З відповідним зверненням він виступив перед десятками тисяч демонстрантів, котрі вийшли на вулиці з вимогою відставки глави держави Ніколаса Мадуро. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Ґуайдо склав символічну присягу, пообіцявши взяти на себе повноваження глави держави принаймні до проведення виборів. Спікер парламенту підкреслив, що йде на ризикований крок, рятуючи Каракас від диктатури і відновлюючи конституційний порядок. «Знаю, що це буде мати наслідки. Щоб виконати це завдання і відновити дію Конституції, нам необхідна згода всіх венесуельців», – додав Ґуайдо.

 

Заяви Ґуайдо негайно отримали підтримку адміністрації Дональда Трампа, яка повідомила, що США в повній мірі використають економічні і дипломатичні механізми, щоб встановити у Венесуелі демократію. Про визнання Ґуайдо тимчасовим главою держави заявив генеральний секретар Організації американських держав Луїс Альмаґро (Luis Almagro).

 

Верховна представниця ЄУ з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Моґеріні закликала провести нові вибори у Венесуелі. Крім того, вона заявила, що Європейська Унія висловлює підтримку очолюваного Хуаном Ґуайдо парламенту Венесуели.

 

Тим часом Ніколас Мадуро заявив про розрив дипломатичних відносин зі Сполученими Штатами. Співробітникам амбасади США в Каракасі дали 72 години на те, щоб вони зібрали речі й полишити Венесуелу. Мадуро зробив цю заяву через кілька годин після того, як Трамп офіційно визнав лідера опозиції Хуана Ґуайдо тимчасовим главою країни.

 

США, своєю чергою, відкинули рішення Мадуро розірвати дипломатичні відносини. «Сполучені Штати не визнають режим Мадуро урядом Венесуели. Відповідно, Сполучені Штати не вважають, що колишній президент Ніколас Мадуро має юридичні повноваження розривати дипломатичні відносини зі США і оголошувати наших дипломатів персонами нон ґрата. США зберігають дипломатичні відносини з Венесуелою і здійснюватимуть відносини з Каракасом через уряд тимчасового президента Хуана Ґуайдо, котрий запропонував нашій місії залишитися в країні», – заявив державний секретар США Майк Помпео.

24.01.2019