Порошенко: Популісти поведуть Україну шляхом Мадуро.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що прихід до влади в Україні популістських політичних сил загрожує повторенням венесуельського досвіду, застерігши, що стиль правління Мадуро передбачає і відповідні наслідки.

 

Про це Порошенко сказав у своєму виступі на "Українському сніданку", котрий відбувся в швейцарському Давосі у рамках Міжнародного економічного форуму.

 

 

"Зараз у нас величезна небезпека популізму. Ті, хто хоче зрозуміти, що значить декларувати фіксовану ціну нижче ринку на певний продукт для людей – це те, що Чавес і Мадуро робили в Каракасі, Венесуела", – зазначив Порошенко, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

"І зараз народ Венесуели каже «ні» популізму, «ні» безвідповідальним політикам. Хочу оголосити, що ми будемо дотримуватися курсу реформ. Я як Президент зроблю все, щоб забезпечити незворотність цього прогресу, щоб унеможливити повернення до російської імперії. Це неприпустимо", – підкреслив голова держави.

 

"Ми хочемо побудувати здорову західну економіку на основі підприємництва, малих та середніх підприємств. Ми не хочемо повертатися до централізованої економіки. Західний рівень життя потребує західної економіки", – підкреслив голова держави.

 

"Стиль правління Мадуро приносить результати Мадуро", – додав він.

 

Петро Порошенко назвав однією з небезпечних "солодких обіцянок" твердження про те, що мир в Україну прийде внаслідок особливих умінь домовитися з агресором. "Це ще одна популістська обіцянка: мир незабаром; достатньо постукати у двері Путіна, попросити миру та одразу його отримати", – сказав Президент.

 

"На порозі не мир, а агресор. Ми маємо бути готові до єдиної відповіді агресору", – застеріг Президент, додавши, що ключі до миру – в Москві, а не в Брюсселі, Оттаві чи Вашингтоні.

 

Голова держави також розкритикував українських політиків, "в тому числі ті, хто сьогодні тут", котрі називають катастрофою "мінські угоди". "Що саме? Те, що ми чітко зафіксували в "мінських угодах", що всі іноземні війська мають бути виведені з України? Те, що ми маємо контролювати кордон між Україною та Росією? Те, що ми кажемо Путіну вивести артилерію, танки, системи залпового вогню та іншу зброю, яка вбиває українців? Ні", – зазначив Президент.

 

Петро Порошенко певен: Москва найбільше боїться того, "що після виборів Україна продовжить укріплювати міжнародну єдність та солідарність проти Росії".

 

В "Українському сніданку", зокрема, брали участь лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко та голова партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко. Тимошенко та Гриценко теж виступили з промовами.

 

 

Як писав Z, 23 січня голова Національної асамблеї Венесуели, опозиційний лідер Хуан Ґуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни. З відповідним зверненням він виступив перед десятками тисяч демонстрантів, котрі вийшли на вулиці з вимогою відставки глави держави Ніколаса Мадуро.

 

Спікер парламенту підкреслив, що йде на ризикований крок, рятуючи Каракас від диктатури і відновлюючи конституційний порядок. "Знаю, що це буде мати наслідки", – додав Ґуайдо.

 

Адміністрація Дональда Трампа повідомила, що США визнають Ґуайдо лідером, і в повній мірі використають економічні і дипломатичні механізми, щоб встановити у Венесуелі демократію. 

 

Верховна представниця ЄУ з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Моґеріні закликала провести нові вибори у Венесуелі. Крім того, вона заявила, що Європейська Унія висловлює підтримку очолюваного Хуаном Ґуайдо парламенту Венесуели.

 

24.01.2019