Голови МЗС Євроунії схвалили санкції у зв'язку з отруєнням Скрипалів.

Також штрафні заходи зачеплять причетних до хімічних атак у Сирії.

 

 

Міністри закордонних справ країн – членів Європейської Унії на зустрічі в Брюсселі в понеділок, 21 січня, погодили санкції проти осіб, причетних до скоєння нападів з використанням хімічної зброї. Йдеться про замах на російського подвійного аґента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в британському місті Солсбері та про хімічні атаки в Сирії. Таким чином Євроунія вперше запроваджує санкції в зв'язку з використанням хімічної зброї.

 

До «чорного списку», як повідомляє телекомпанія ORF, потраплять четверо громадян Росії, п’ятеро громадян Сирії та одна сирійська юридична особа. Імена, як очікується, будуть названі згодом.

 

Раніше з покликом на джерела в середовищі брюссельських дипломатів повідомлялося, що під санкції, зокрема, підпадуть вже всім відомі офіцери ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін. Передовсім їх британські правоохоронці вважають виконавцями отруєння Скрипалів. Щодо цього є всі необхідні докази, включно з відеофіксацією. Нагадаємо, що Чепіга і Мішкін прибули до Великої Британії під іменами Олександр Петров і Руслан Бошіров.

  

До фіґурантів списку буде застосовано новий механізм санкцій, схвалений Євроунією в жовтні 2018 року. Він передбачає замороження грошових активів на території ЄУ, а також блокування платежів карткою Visa і діє щодо фізичних і юридичних осіб, які розробляють або застосовують хімічну зброю, а також тих, хто надавав їм фінансову, технічну та іншу матеріальну підтримку або заохочував такі дії. При цьому громадянство фізичних осіб і місцезнаходження підприємств, які підпадають під санкції, не мають значення.

 

Нагадаємо, що колишній аґент ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були отруєні високотоксичною речовиною «Новичок» в Солсбері 4 березня 2018 року. Після тривалого лікування їм вдалося врятувати життя. Тим часом померла британська громадянка, яка, очевидно, випадково зазнала впливу «Новичка». Інцидент призвів до різкого загострення відносин між Великою Британією та Росією.

21.01.2019