Євроунія узгодила санкції проти росіян, причетних до отруєння Скрипалів.

Передовсім йдеться про співробітників ГРУ, котрі безпосередньо причетні до атентату.

 

 

Амбасадори держав Європейської Унії в середу, 16 січня, погодили санкції проти чотирьох офіцерів російської військової розвідки, підозрюваних в причетності до хімічних атак на території Великої Британії, зокрема до загибелі британки Дон Стерджес і спроби вбивства колишнього подвійного аґента Сергія Скрипаля і його доньки Юлії. Про це повідомила інформаційна аґенція  Reuters.

 

Очікують, що штрафні санкції офіційно схвалять міністри закордонних справ країн-членів Євроунії на зустрічі в Брюсселі 21 січня. Вони зачеплять, зокрема, вже всім відомих офіцерів ГРУ Анатолія Чепігу та Олександра Мішкіна. Передовсім їх британські правоохоронці вважають виконавцями отруєння Скрипалів нервово-паралітичною речовиною «Новічок» в місті Солсбері в березні 2018 року. Щодо цього є  всі необхідні докази, включно з відеофіксацією.  Нагадаємо,що Чепіга і Мішкін прибули до Великої Британії під іменами Олександр Петров і Руслан Бошіров.

 

У червні 2018 роки від «Новічка» постраждали і троє британських громадян. Одна з постраждалих, Дон Стерджес, незабаром померла, не приходячи до тями.

 

Планують, що до офіцерів ГРУ, підозрюваних у використанні хімічної зброї на території Об’єднаного Королівства, буде застосовано новий механізм санкцій, схвалений Євроунією в жовтні 2018 року. Він передбачає замороження грошових активів на території ЄУ, а також блокування платежів карткою Visa і діє до фізичних і юридичних осіб, які розробляють або застосовують хімічну зброю, а також тих, хто надавав їм фінансову, технічну та іншу матеріальну підтримку або заохочував такі дії. При цьому громадянство фізичних осіб і місцезнаходження підприємств, які підпадають під санкції, не мають значення.

17.01.2019