УПЦ МП позбиткувалася з Об'єднавчого собору через облуплену позолоту Софії.

 

Українська православна Церква Московського патріархату не має наміру виселятися з Києво-Печерської лаври або вивозити святиню у Росію.

 

Про це представники Лаври заявили на брифінгу, коментуючи ревізію цінностей у релігійному комплексі, повідомило видання "Українська правда".

 

У брифінґу розпорядників Лаври брав участь Юрій Бойко

 

Представник УПЦ МП сказав, що Московський патріархат отримав святиню у жахливому стані, але привів її до тями. "Той стан, в якому була наша святиня у 88-му році і зараз, – як небо і земля. І доріжки, якими ми ходимо, – раніше суцільні баюри були, а тепер рівненькі, такі, хоч боком котись", – похвалився Полікарп.

 

Хизуючись вкладеннями у Києво-Печерську лавру, архімандрит узявся принижувати Софійський собор, котрий використовують для релігійних церемоній загальнодержавного рівня і котрий також став першим осідком для Православної Церкви України.

 

"Ви подивіться на цю позолоту [іконостасу]. Позолота, яку приймали, була така? Як у Святій Софії. Не знаю, що там зберігають – ну точно пилюку 19 століття зберігають, що не посоромились так званий Об’єднавчий собор проводити на фоні тієї страшної позолоти, що аж тріщини прямо до самого дерева", – бовкнув Полікарп.

 

"Хто нам може сказати, що ми не бережемо нашу святиню і що ми не патріоти?.. Ми нікуди звідси виїжджати не збираємося, і вивозити святині і Лаврську велику дзвіницю через Дніпро тягнути у Москву не збираємося", – зазначив представник УПЦ МП.

 

Нагадаємо, у листопаді 2018 року Міністерство культури ініціювало інвентаризацію цінностей Києво-Печерської лаври. Зокрема, йшлося про перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах.

 

У січні 2019 року міністр культури Євген Нищук повідомив, що під час інвентаризації виявили зникнення кількох цінних ікон.

 

Речниця Мінкульту Юлія Даценко поінформувала, що ревізія не змогла встановити місцеперебування десяти предметів, які становлять культурну цінність. У Товаристві охорони пам’яток уточнили, що під час інвентаризації не дорахувалися 8 ікон, дерев’яної чаші та хреста.

 

Між тим, намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) заявив на брифінгу, що йому невтямки, про які ікони казав міністр культури, але це і не має для нього значення.

 

"Я не можу сказати повністю, до кінця сказати важко. Я не бачив цих ікон, були прості літографії. Є лише одне питання – забрати у нас лавру", – вважає Павло.

 

Намісник ствердив, що ніхто не підмінював мощів. Він розповів історію про митрополита, який любив переставляти їх, і одного разу, коли ліг спати, то йому явився святий і попередив, що якщо "не дасть їм лежати, то йому не дадуть жити". "Ми не настільки святі, щоб забрати мощі і підмінити їх", – сказав Лебідь.

 

На його думку, подібні чутки розпускають греко-католики.

 

16.01.2019