Томос у Луцьку: Порошенко подякував митрополитові Михаїлу за зняття кандидатури.

 

Президент України Петро Порошенко у вівторок під час богослужіння у Свято-Троїцькому соборі Луцька подякував митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлові за його позицію під час Об’єднавчого собору. Нагадаємо, 15 грудня під час Собору владика після розмови з Президентом погодився зняти свою кандидатуру з голосування, відтак на Соборі предстоятелем обрали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія – інакше, через категоричну позицію патріарха Філарета, Собор опинився би під загрозою зриву.

 

Так, під час виступу в луцькому храмі (з нагоди експонування Томосу) голова держави зазначив, що рішення Михаїла сприяло створенню Церкви, повідомляє ВолиньPost.

 

  

 

"Є визначна роль у цьому Соборі і його святості [патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета], і його високопреосвященства владики Михаїла. Я хотів би привселюдно подякувати владиці за його мужнє рішення, яке сприяло створенню Церкви. Владико, велике дякую", – сказав Порошенко. 

 

Цей жест Президента парафіяни зустріли оплесками.

 

Сам митрополит Михаїл сказав у вдячному слові, що в цьому процесі кожна людина мала право на персональну думку, та головне, що мети досягнуто – постала Православна Церква України. Владика додав, що Президентові належала вирішальна роль в досягненні порозуміння між учасниками Об'єднавчого собору.

 

Як писав Z, через кілька днів після Собору митрополит Луцький і Волинський Михаїл заявив на прес-конференції, що патріарх Філарет шантажував учасників Собору і погрожував відмовитися підписувати рішення про саморозпуск УПЦ КП у тому випадку, якщо Київський патріархат піде на голосування з кількома кандидатурами. Владика Михаїл заявив тоді, що зняти свою кандидатуру його вмовляв і Президент України.

 

Під час вівторкових урочистостей у Луцьку був присутній і сам Філарет. Почесний патріарх Православної Церкви України першим отримав слово, ще перед Президентом і перед Михаїлом. Він сказав, що шлях до Томосу був дуже складним: "Багато було моментів, коли ми заходили в глухий кут, але завдяки мудрості Президента ми вийшли з цієї кризи. Особливо це відчувалося під час Собору у Софії", – розповів Філарет.

 

Нагадаємо, предстоятель Православної Церкви України Епіфаній отримав Томос з рук Вселенського патріарха Варфоломія 6 січня.

 

На Різдво, 7 січня, Томос привезли до Києва. Впродовж доби його експонували у Софійському соборі.

 

9 січня в Константинополі відбувся синод Вселенського патріархату, під час котрого члени синоду скріпили Томос, привезений зі празникової України, своїми підписами.

 

Відколи Томос повернувся до України, його возять центрами найбільших єпархій ПЦУ. В цих заходах залюбки бере участь Президент Порошенко.

 

15.01.2019