Філарет шантажував Собор, що не розпустить УПЦ КП, якщо не виберуть Епіфанія.

 

Митрополит Луцький та Волинський Православної Церкви України Михаїл заявив про те, що він прийняв рішення зняти свою кандидатуру на Об'єднавчому соборі після шантажу з боку Філарета, а також умовлянь Президента та Голови Верховної Ради.

 

З такою заявою він виступив на прес-конференції в Луцьку, повідомило видання "Конкурент".

 

 

Владика Михаїл зазначив, що перед початком Собору "зависло" питання розпуску Київського патріархату. Під час зборів єпископату у трапезному храмі Софії Київської (Мала або Тепла Софія) предстоятель УПЦ КП Філарет нібито заявив, що Собор не може відбутися і процедура саморозпуску не є можлива, оскільки існує загроза необрання митрополита Епіфанія предстоятелем Церкви.

 

"Після цього були гарячі дискусії між мною та Філаретом. У результаті, не домовившись ні про що, частина делегатів покинула Теплу Софію і пішла у Велику Софії разом зі мною. Ми стояли на грані несаморозпуску", – пояснив Михаїл.

 

Митрополит вважає такий "шантаж" нечесним і неправильним.

 

З його слів, арбітром ситуації спробував стати спікер Верховної Ради Андрій Парубій, який закликав шукати якесь рішення, бо це історичний Собор. "Я відповів: а як же ж демократія, чесність, правда, про яку ви кажете? Чому ситуацію затягнули в такий кут, що поведінка однієї особи – це історія всієї України. Пізніше мене запросили на розмову із Президентом Петром Порошенком", – продовжив Михаїл.

 

Митрополит переказує: ситуація зайшла у тупик – або він стоїть на своєму, діючи в рамках "закону і світського, і духовного, і йде до кінця", або частина делегатів, які підтримують Філарета, може покинути Собор. Тоді, після того, як в Софію приїхав президент і мав з ним окрему розмову, він погодився зняти кандидатуру. Через ці проблеми Собор почався не о 10 ранку, а на три години пізніше — коли Філарет нарешті погодився прийти на Собор і зайняти своє місце в президії. Власне з можливістю зриву собору і могла бути пов'язана відміна анонсованої Адміністрацією президента участі в Соборі Вселенського патріарха.

 

"Наслідки для мене були цілком зрозумілі: знову розділення, знов декілька православних Церков, знов про українців будуть говорити, як про дурних хохлів, які не можуть домовитися, знову розділення суспільства, звинувачення Вселенського патріарха, що зв'язався з українцями і вимастився, знову російське торжество, історія в нікуди. Історія Середньовіччя: не домовилися і розділили Україну. Якщо простіше, то постало питання: або я і моє его, або Україна. Люди, які стоять на площі, очікують Томосу... Тому я прийняв рішення, що Україна – понад усе", – додав Михаїл.

 

"Інтереси України були для мене важливіші, тому шантаж патріарха породив таке моє рішення, що я не балотувався", – зазначив митрополит. Він написав письмове зобов'язання про зняття своєї кандидатури при вирішальному голосуванні. Нагадаємо, що, за інформацією Z, після першого голосування митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич) мав 36 голосів зі 192, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко), — 71 голос, а митрополит Вінницький і Барський УПЦ  Симеон (Шостацький) — 58 голосів. Всі троє мали брати участь в другому, архієрейському, турі голосування. Митрополит Михаїл зняв свою кандидатуру.

 

В світлі нинішньої прес-конференції слова Філарета на недільній Літургії тепер можна сприймати цілком інакше: "Вчора відбувся Об'єднавчий собор трьох православних церков. В результаті складної боротьби, жорстокої — але перемогли ми". Після короткої паузи він уточнив: "Ті, що виступали за єдину українську православну Церкву."

 

В офіційному повідомленні видання УПЦ КП "Київські єпархіальні відомості" цю подію змальовано так: "Перед початком Собору в трапезному храмі Софії Київської (Мала, Тепла Софія) була відслужена Божественна Літургія свт. Іоана Золотоустого, яку очолив настоятель храму прот. Петро Ландвитович. За богослужінням Патріарх Філарет, усі архієреї УПЦ Київського патріархату та всі інші учасники Об’єднавчого собору помолилися і попросили в Бога благословення на успішне його проведення."

 

Депутат Волинської облради Микола Буліга, котрий був учасником Об'єдначого собору як мирянин (Буліга – член фракції Радикальної партії Олега Ляшка, раніше – партії "Єдиний центр"), під час прес-конференції був цілковито розкутим у своїх оцінках.

 

 

"Уявіть: виходить Філарет (стоять миряни-делегати, делегати від Церкви – ієрархи) і говорить: "Ми тут порахували, що виграє Михаїл. А яке він має право вигравати? А ми вирішили, що має бути Епіфаній". Приблизно так. Все це говорить Філарет, а Епіфаній слова навіть не сказав. "Заради того, щоб Церква була, ви, митрополите Михаїле, пишіть письмову відмову". А Михаїл питає: "Чого я маю писати письмову відмову? Я ж нікуди не висувався. Мене нікуди не висували. Від чого я маю відмовлятися?" – "А ми знаємо, що ви переможете", – розповів Буліга.

 

Депутат-"радикал" стверджує, що Філарет перед Собором погрожував: "А я не підпишу указу про розпуск Київського патріархату, поки Михаїл не зречеться". Саме цими "вибриками" Буліга і пояснює затримку Собору.

 

З його слів, "90-літній дідусь" шантажував і Петра Порошенка. "Президент зіткнувся з шантажем – Філарет шантажував Президента: він не підпише указу про розпуск, якщо Михаїл буде балотуватися, – ствердив Буліга. – Спрацював старий перевірений партійний кегебістський метод, і вони обрали зі свого середовища найслабшу кандидатуру. І далі цією кандидатурою шантажували Михаїла".

 

При цім Волинська єпархія на Порошенка не ображається.

 

"Філарет шляхом шантажу Президента і церковників домігся, щоб поставили 39-літнього "юнака" предстоятелем нової Церкви. Він проявив себе як політикан. Президент проявив себе як державний муж, адже не міг втратити Томос для України. Президент був змушений вмовляти владику Михаїла, щоб той зрікся. І владика проявив мужність і державницький підхід, і для того, щоб Україна не втратила Томосу, зняв свою кандидатуру", – заявив Буліга.

 

Однак митрополит Михаїл не втрачає бажання і надії стати главою ПЦУ: «Але від бажання стати предстоятелем я не відмовляюсь. У мене є свої бачення щодо того, якою повинна бути Церква. Вибори можуть бути хоч завтра. Причин цьому декілька – смерть предстоятеля, відмова його від посади. Те, що він молодого віку, – не гарантія того, що надовго залишиться на посаді».

 

Разом з тим, згідно з переказом офіційного сайту Волинської єпархії, відповідаючи на запитання про своє ставлення до митрополита Епіфанія, "високопреосвященний підкреслив, що не може бути мови про якусь особисту неприязнь чи ворожнечу. Між ними є лише дещо різне бачення, як потрібно розбудовувати Православну Церкву України. Крім цього, владика Михаїл підкреслив, що є законопослушним і що в храмах єпархії належить згідно з статутом підносити ім’я Предстоятеля: «Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України»".
 

Митрополит Михаїл уже видав розпорядження про піднесення предстоятелевого імені в усіх храмах Волинської єпархії.

 

18.12.2018