Чапутовіч пропонує поповнити "нормандський формат" Штатами та Унією.

 

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч заявив, що російсько-німецький газопровід Nord Stream 2 суттєво загрожує безпеці України, а позицію Німеччини охарактеризував як контр'європейську.

 

Про це він сказав у інтерв’ю німецькому економічному виданню Handelsblatt.

 

"Газопровід руйнує наслідки санкцій, Nord Stream 2 вбиває Україну", – цитує сайт "Польського радіо".

 

"Коли транзит російського газу територією України буде припинений, ця країна втратить не тільки серйозні прибутки, а перш за все гарантію захисту перед черговою російською агресією", – зазначив Чапутовіч.

 

Міністр висловив жаль через те, що Унії не вдалося узгодити спільної європейської позиції в цій справі. "Польща, США і Європейська комісія представляють тут проєвропейську позицію, Німеччина – антиєвропейську. Німеччина часто думає, що європейська позиція тотожна з німецькою, але у випадку Nord Stream 2 це не так", – зазначив Яцек Чапутович.

 

Водночас, міністр закордонних справ додав, що політика Польщі та Німеччини стосовно конфлікту між Росією та Україною є однаковою – вона базується на несхваленні анексії Криму Росією та осуді втручання на Донбасі, визнанні того, що Росія є агресором, а також трактуванні дій РФ проти українських кораблів у районі Керченської протоки як агресії. "Але ми хочемо рішучіших дій", – додав голова польського МЗС.

 

Чапутовіч запропонував призначити спеціального посла генерального секретаря ООН з питань України. Він також додав, що до "нормандського формату" (Німеччина, Франція, Україна, Росія) мають приєднатися США і ЄС.

 

"Можливо, Німеччина і Франція вважають, що вони представляють Європу, але, на нашу думку, так не є. Нас можуть представляти лише європейські установи – в цьому випадку Верховний представник [з питань зовнішньої політики та політики безпеки], а не інші країни", – сказав Яцек Чапутовіч.

 

04.01.2019