Розпочалося поступове виведення американських військ зі Сирії.

Про це повідомив державний секретар Сполучених Штатів.

 

 

Про те, що американські військовослужбовці почали полишати Сирію, держсекретар США Майк Помпео повідомив в інтерв'ю телеканалу Newsmax у четвер, 3 січня. Щоправда, він відмовився оприлюднити графік виведення військ, пояснивши, що не хоче, щоб противник отримав доступ до такої інформації.

 

Помпео додав, що президент США Дональд Трамп, як і раніше, має намір вживати заходів для «стабільності на Середньому Сході», і Сполучені Штати продовжать кампанію проти джихадистів терористичного угрупування «Ісламська держава». Глава американського зовнішньополітичного відомства зазначив також, що Сполучені Штати протидіятимуть Ірану, який надає підтримку режиму Башара Асада. Помпео також запевнив, що Вашінґтон зробить усе можливе, аби військовики Туреччини «не влаштували курдам масакру» в Сирії.

 

За словами американського держсекретаря, Сполучені Штати продовжать реалізацію названих цілей навіть після виведення військ. «Просто ми доб'ємося всього цього, коли наших військ не буде в Сирії», – сказав Помпео.

 

Нагадаємо, що президент США Дональд Трамп оголосив про виведення американських військ зі Сирії 19 грудня. Він обґрунтував це рішення перемогою над терористичним угрупуванням «Ісламська держава». Командування американської армії не погодилося з президентом, вважаючи виведення військ передчасним. Першого січня стало відомо, що Трамп погодився сповільнити виведення військ і дав на це чотири місяці. За даними ЗМІ, президент США змінив свою позицію після візиту на американську військову базу в Іраку наприкінці грудня. Військовики нібито переконали Трампа, що джихадисти до кінця не переможені.

 

Наразі в Сирії, на території, непідконтрольній уряду Башара Асада, дислоковано близько двох тисяч американських військовиків.

04.01.2019