Купріянович готується до позову проти польського воєводи через образу українців.

 

Польська прокуратура остаточно закрила справу проти голови Українського товариства у Любліні Григорія Купріяновича. Історик не відкидає подання позову проти польського воєводи Пшемислава Чарнека до суду через образу українців.

 

 

Про це Купріянович розповів аґенції "Укрінформ".

 

Рішення про припинення слідства було ухвалено ще 28 листопада, але не було відомо, чи його не оскаржать. Для того, щоб сказати, що справу завершено, треба було почекати до моменту, коли з’явиться інформація, що рішення прокуратури про припинення слідства набуло юридичної сили”, – пояснив Купріянович.

 

З його слів, період із липня до грудня був “одним із найважчих у його житті”, а останнім часом він став жертвою численних атак і звинувачень.

 

“Але треба пам’ятати, що наслідки усієї цієї кампанії тривають і триватимуть надалі: спаплюжено моє добре ім’я, ображено і налякано українську громаду, результатом чого вже стало обмеження українського життя в регіоні, викликано хвилю антиукраїнських настроїв”, – заявив голова Українського товариства у Любліні.

 

Тепер, з його слів, слід ліквідувати наслідки усіх дій з боку воєводи Люблінського воєводства Пшемислава Чарнека та інших державних органів.

 

Він уточнив, що на порядку денному зараз стоїть питання притягнення воєводи до відповідальності за образливі слова щодо нього та української громади.

 

Окремим питанням, на переконання голови Українського товариства у Любліні, є реакція керівництва польської держави на те все, що сталося. Висновки має також зробити українська сторона.

 

“Ця неприємна ситуація має стати нагодою для опрацювання моделі співпраці Української держави з українцями, які живуть за межами України, а також моделі реагування у таких ситуаціях”, – констатував голова Українського товариства у Любліні.

 

Нагадаємо, люблінський воєвода Пшемислав Чарнек подав заяву в прокуратуру, звинувачуючи історика у злочині зневаження польського народу через його промову, виголошену на відзначенні жертв трагедії в Сагрині, де був присутній Президент України Петро Порошенко. Чарнек назвав тоді вшанування пам’яті жертв в Сагрині "провокацією", а українців, які приїхали на неї, – націоналістами.

 

 

Спочатку прокуратура передала справу Інституту національної пам’яті, але потім розглянула її сама. Відповідно до кримінально-процесуального кодексу, розслідування справи мали закінчити у тримісячний термін, тобто 10 листопада.

 

Повний текст промови Григорія Купріяновича можна прочитати на Zbruči.

 

 

03.01.2019