МЗС Польщі пов'язує зміни у стосунках із Україною з прийдешніми виборами.

 

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч заявив, що кандидатура віце-шефа МЗС Бартоша Ціхоцького на посаду посла Польщі в Україні підкреслює особливий статус двосторонніх реляцій. Прагнення зміни представництва зумовлене бажанням змінити міждержавні стосунки і пошуком варіантів розв’язання проблем на кшталт мораторію на ексгумації. На думку Чапутовіча, прийдешні вибори в Україні відкривають вікно можливостей для цього.

 

 

Міністр закордонних справ сказав у розмові з аґенцією PAP, що позитивно оцінює каденцію Яна Пєкла. "З іншого боку, мабуть, існує потреба якогось нового погляду на польсько-українські стосунки і посилення нашого представництва в Києві. Гадаю, що політична зміна – в Україні будуть вибори президентські, вибори парламентські – є добрим моментом", – сказав Чапутовіч.

 

Голова МЗС Польщі підкреслив, що Ціхоцький – то "професіонал, котрий провадив східний департамент МЗС і блискуче знає українські справи". 

 

Відповідаючи на питання про те, чи Пєкло міг би залишитися на посаді хоча б до дати парламентських виборів, Чапутовіч сказав: "Радше ні, бо дата визначена (31 січня, як писав Z, – Ред.)". "Відкликання амбасадора Польщі визначили багато місяців тому, недавно українській стороні оголосили нового кандидата", – відповів голова МЗС.

 

При цім Чапутовіч каже, що зміну посла українцям не слід трактувати як поганий жест супроти України, бо його мета – виправити стосунки.

 

Як Чапутовіч бачить налагодження стосунків? Треба дипломатично розв'язати проблему з ексгумаціями (а Україна заборонила полякам роботи з похованнями після того, як вандали поглумилися над українськими меморіалами у Польщі) чи "певними питаннями історичними". "Ціхоцький також має свій певний стиль діяльності. Ясно, відкрито говорить про певні проблеми. А йдеться ж не про те, щоби вдвавати, що їх нема, бо ті проблеми є. Треба їх у дипломатичний спосіб артикулювати і розв'язати", – зазначив міністр закордонних справ.

 

Нагадаємо, що раніше і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та міністр закордонних справ Петер Сійярто заявляли, що чекають зміни в стосунках із Україною після виборів.

 

Президент Росії Владімір Путін відмовився від контактів із Петром Порошенком і сказав, що чекає зміни влади.

 

30.12.2018