Дональд Трамп таки підписав указ про виведення військ зі Сирії.

Водночас глава Білого дому форсував демісію міністра оборони Джеймса Меттіса.

 

 

Про те, що президент США Дональд Трамп підписав указ про виведення американських військ зі Сирії, повідомила в понеділок, 24 грудня, інформаційна аґенція AFP з покликом на високорангового представника Пентаґону. Співрозмовник аґенції лише підтвердив сам факт підписання указу, не повідомивши при цьому жодних подробиць.

 

Водночас стало відомо, що керівник Пентаґону Джеймс Меттіс полишить свою посаду значно раніше, ніж планувалося. Як повідомило видання The Washington Post, міністр оборони США Меттіс піде у відставку до 1 січня, а його заступить на посаді глави відомства перший заступник Патрік Шанахан (Patrick Shanahan). Згодом цю інформацію підтвердив і Трамп у своєму Twitter: «Радий оголосити, що талановитий перший заступник міністра оборони Патрік Шанахан стане виконувачем обов'язків глави Пентагону з 1 січня 2019 року». Глава Білого дому підкреслив, що у Шанахана є «великий список досягнень». «Він багато чого досягнув за час роботи заступником, а до цього – в компанії Boeing», – зазначив президент США.

 

Раніше Білий дім повідомляв, що Меттіс пробуде на своїй посаді ще до кінця лютого. The Washington Post припускає, що Трамп форсував відставку Меттіса через відкритий прощальний лист останнього, адресований американському президентові. Там глава Пентаґону вказав на свої розбіжності з президентом передовсім щодо операції в Сирії.

 

Тим часом більшість союзників США вкрай негативно сприйняли несподіване рішенням Трампа про виведення військ зі Сирії. Одним із небагатьох союзників, які підтримали це суперечливе рішення, стала Туреччина, у якої тепер з'явиться більше свободи для боротьби з курдськими формуваннями в Сирії, котрі раніше користувалися підтримкою Сполучених Штатів.

 

Відомо, що Трамп і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан напередодні телефонічно обговорили сирійську ситуацію. «Сторони домовилися забезпечити координацію між військовими, дипломатичними та іншими представниками двох держав, щоб уникнути вакууму влади, який може виникнути внаслідок виведення американських військ», – повідомила канцелярія президента Туреччини.

 

Пізно ввечері 23 грудня Трамп написав у своєму мікроблозі в Twitter: «Президент Туреччини Ердоґан з усією переконливістю поінформував мене, що він знищить те, що залишилося від "Ісламської держави" в Сирії. Він – людина, яка може зробити це, до того ж Туреччина безпосередньо межує зі Сирією. Наші війська повертаються додому!»

24.12.2018