Шеф Пентаґону Джеймс Меттіс подав до демісії.

Це сталося наступного дня після того, як Дональд Трамп заявив про виведення американських військ зі Сирії.

 

 

Про свою відставку міністр оборони Сполучених Штатів Джеймс Меттіс оголосив у оприлюдненому в четвер, 20 грудня, листі до глави Білого дому. «Оскільки у вас є право мати міністра оборони, чиї погляди краще збігаються з Вашими уявленнями з цих та інших питань, я вважаю правильним піти у відставку. Я вірю, що ми повинні бути рішучими і чіткими у відносинах з тими країнами, чиї стратегічні інтереси чимраз більше суперечать нашим. Ясно, наприклад, що Китай і Росія хочуть побудувати світ у відповідності до своєї авторитарної моделі, просувати власні інтереси за рахунок сусідів, США і наших союзників», – зазначив керівник американського військового відомства у посланні до Трампа.

 

У той же день Дональд Трамп написав у себе в Twitter, що Меттіс допрацює на своїй посаді ще два місяці, а його наступник буде скоро названий. «Генерал Джим Меттіс піде з пошаною на відпочинок наприкінці лютого, прослуживши в моїй адміністрації міністром оборони останні два роки. За час перебування Джима на посаді ми досягли величезного поступу, особливо в питаннях постачання нової бойової техніки. Генерал Меттіс надав мені величезну допомогу в спонуканні наших союзників й інших країн до виконання взятих на себе зобов'язань у військовій сфері», – зазначив американський президент і тепло подякував Меттісові за службу.

 

Демісія Меттіса не стала несподіванкою, про його швидкий відхід з посади заговорили в середу цього тижня, коли Трамп оголосив про виведення американських військових зі Сирії. Президент зробив цю заяву попри численні заперечення з боку керівників Пентаґону і союзних країн.

 

Вперше чутки про можливу відставку Меттіса з'явилися в жовтні, коли в інтерв'ю CBS Трамп заявив, що глава Пентагону «трохи демократ», і припустив, що Меттіс може незабаром залишити свою посаду.

21.12.2018