Король Бельгії таки прийняв демісію прем'єр-міністра.

Урядову кризу в країні спровокував міґраційний пакт ООН.

 

              Король Філіпп і прем'єр-міністр Шарль Мішель

 

Король Бельгії Філіпп прийняв заяву прем'єр-міністра Шарля Мішеля (Charles Michel) про відставку. Водночас монарх попросив керівника уряду виконувати свої обов'язки до виборів, які відбудуться у травні наступного року. Про це у п'ятницю, 21 грудня, повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle з покликом на бельгійський королівський палац.

 

Нагадаємо, що прохання про демісію Шарль Мішель подав монархові ще 18 грудня. До цього бельгійський парламент висловив недовіру прем'єр-міністрові. Проте король Філіпп спершу призупинив процес відставки.

 

Урядова криза в Бельгії стала наслідком розбіжностей в позиціях глави уряду і керівництва «Нового фламандського альянсу» (Nieuw-Vlaamse Alliantie; N-VA) з питання про міґраційний пакт ООН. N-VA, який  репрезентує інтереси фламандців і є найбільшою з чотирьох партій в складі урядової коаліції, вийшов з неї у неділю, 16 грудня. Це сталося після того, як прем'єр Бельгії виступив за ратифікацію міґраційного пакту.

 

Чергові парламентські вибори в Бельгії очікують в травні 2019 року.

 

Нагадаємо, що 10 грудня учасники міжурядової конференції ООН в марокканському Марракеші підписали Світовий пакт про безпечну, впорядковану і регульовану міграцію. Таким чином вперше були встановлені загальносвітові стандарти поводження з трудовими міґрантами. Документ зобов’язує країни походження, транзитні країни та країни призначення активніше співпрацювати одні з одними з метою зниження нелеґальної міграції. 17 грудня учасники Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку більшістю голосів затвердили Пакт. Однак низка західних держав відмовилася від участі в Пакті, зокрема Австрія, Болгарія, Угорщина, Чехія і Сполучені Штати.

21.12.2018